Innovatie ontmaskerd : debatten over innovatie en ondernemersschap in Vlaanderen

Bart Clarysse - Kristien De Wolf

overzicht

Dit boek bevat zeven debatten over innovatie en ondernemerschap in Vlaanderen met o.m. Marc Coucke van Omega Pharma, Jurgen Engels van Clear2Pay, Roland Duchâtelet van Melexis en de professoren Koenraad Debackere, Dirk Buyens en Hans Crijns.
 9789033458125 /  Acco /  2006 /  111p. /  pb / 

Innovatie ontmaskerd : debatten over innovatie en ondernemersschap in Vlaanderen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Dit boek bevat zeven debatten over innovatie en ondernemerschap in Vlaanderen. Twee oprichters van Vlaamse paradepaardjes, Marc Coucke van Omega Pharma en Jurgen Ingels van Clear2Pay, vertellen eerst hoe ze hun onderneming hebben opgericht en welke rol de Vlaamse overheid hierin heeft gespeeld. Deze rol wordt verder uitgediept door Roland Dûchatelet. Hij legt een aantal argumenten op tafel ten voordele van fiscale aftrekbaarheid van O&O.Innovatie vergt tijd!

Ondernemers moeten die kostbare tijd krijgen om te innoveren. Maar hoe doe je dit in een economische omgeving waarin kostenreductie centraal staat? Innovatiegoeroes zoals professor Koenraad Debackere van de K.U. Leuven en Loek Nymann van Phillips buigen zich over dit probleem. Voor innovatie is ook geld nodig, veel geld.

Twee ondernemers uit de softwaresector getuigen over hun ervaringen met durfkapitaal. Een noodzakelijk kwaad of toch een meerwaarde?Bovendien moet innovatie ook radicaal genoeg zijn. Bedrijven moeten van generatie op generatie ver vooruit kunnen kijken. Sterkhouders zoals Frans Michielsen van Miko en Guy Haemers van Bekaert zijn het daar mee eens.

 Maar hebben de Vlaamse aandeelhouders hiervoor de moed en het geduld?Verder hebben bedrijven die innovatief willen zijn ook ondernemers nodig die risico’s willen nemen.

Professor Dirk Buyens van de Vlerick Management School beschrijft deze ondernemers als ‘rambo’s’ die moeilijk op lange termijn kunnen gedijen in een grote organisatie.

Professor Hans Crijns treedt zijn collega bij en wijst op de dringende behoefte om een positief imago te creëren voor innoverende ondernemers.

Over de auteurs: BART CLARYSSE is doctor in de toegepaste economische wetenschappen en doceert over innovatie en ondernemerschap aan de Vlerick Leuven Gent Management School en aan de Universiteit van Gent.

KRISTIEN DE WOLF is juriste. Zij is consultant en freelance medewerkster aan de Vlerick Leuven Gent Management School.