Jij bent aan Z : Het praktijkboek voor je loopbaan

Yolanda Buchel - Puck Dinjens - Stefan Heinis

overzicht

De tweede editie van 'Jij bent aan Z' is geheel herzien en aangepast aan de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Met up-to-date informatie over loopbaankeuzes, werk zoeken en selectieprocedures én een nieuw hoofdstuk over immigranten op de arbeidsmarkt.
 9789057122613 /  Nieuwezijds /  2008 /  2de editie /  272p. /  pb / 

Jij bent aan Z : Het praktijkboek voor je loopbaan

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Wat wilt u met uw werk? Wat wilt u met uw leven? U kunt niet alles plannen, maar u kunt wel richting geven. U hoeft u niet te laten leiden door wat op uw pad komt: de toevallige baan, de kennis die zegt: 'Hé, is dat niks voor jou?'

Dit practische handboek helpt u om uw richting te zoeken, na te denken over uw loopbaan en zaken te proberen. U kunt erin zappen en het materiaal uitkiezen dat u kan helpen. Er met lichte tred doorheen gaan, of serieus nadenkenen gravend. De keus is aan u: u bent aan Z!

Op een aantal momenten maken mensen een balans van hun leven op. Bijvoorbeeld tijdens het afronden van een studie, rond het 30e levensjaar en rond de 40- 45 jaar.

Yolanda Buchel en Tanja Hulswit, twee Bredase loopbaanadviseurs van GITP International, schreven samen met drie collega's het boek Jij bent aan Z. Een zeer leesbaar handboek voor diegene die de balans wil opmaken, maar vooral ook dat duwtje nodig heeft om de eerste stap te zetten. De vragenlijsten, tips en achtergrondinformatie helpen de lezer na te denken over zijn of haar loopbaan en keuzes te maken, en op basis daarvan in actie te komen.

"Jij bent aan Z", geschreven door vijf GITP-adviseurs, is een boek dat de lezer verleidt zijn loopbaantoekomst in een ruimer kader te bekijken, waardoor hij met zelfinzicht en relativering die ene geschikte baan vindt. Of iemand nu vanwege een reorganisatie een andere baan zoekt of gewoon eens wat anders wil: er kan lang nagedacht, gesproken en geanalyseerd worden over hoe dit aan te pakken, maar uiteindelijk moeten er ook concrete stappen worden gezet.

“Jij bent aan Z” brengt deze mensen in beweging. Het helpt de lezer ´architect´ te worden van zijn eigen loopbaan. In dit handboek is gekozen voor een praktische, luchtige schrijfstijl, waardoor het toegankelijk is voor iedereen die met een loopbaan bezig is. Van schoolverlater tot 50-plusser, A2’er of universitair geschoold.

Het is op een niet-moraliserende toon geschreven en met de nodige zelfspot. Daarin onderscheidt dit werk zich sterk van het zwaar theoretische loopbaanhandboek Welke kleur heeft jouw parachute (auteur Richard Bolles).

“Jij bent aan Z” is opgebouwd uit drie delen.

In deel 1 krijgt de lezer – via analyse-oefeningen – meer zelfinzicht. Je inventariseert waar het je om gaat en wat je daar voor over hebt, met als resultaat dat je een duidelijkere richting kunt kiezen. Relativering is hierbij een belangrijke factor.

Deel 2 over arbeidsmarktoriëntatie helpt de lezer op weg zichzelf op papier en via netwerken te verkopen. Tips en tools vergemakkelijken deze zoektocht en geven hulp bij het zetten van nieuwe stappen.

Deel 3 gaat in op de dilemma’s waar werkzoekenden of werknemers tegenaan kunnen lopen. Bijvoorbeeld de werk-privé-balans of de te nemen barrières bij het starten van een eigen bedrijf. Wat te doen als iemand slecht met zijn baas overweg kan (de strijd aangaan, een nieuwe baan kiezen?). Er worden vooroordelen getackeld (“Vijftig plus? Grijs van buiten maar niet van binnen!”) en er wordt besproken hoe stress als gevolg van perfectionisme of faalangst kan worden verminderd.