Leven in structuren

Marjo Dubbeldam - Wilfred Goedmakers - Miel Otto

overzicht

Laten we het hebben over de vraag waarom er veranderd moet worden. Ik heb de indruk dat het ‘veranderen om het veranderen’ exponentieel is toegenomen’.
 9789075458503 /  Mediawerf /  2008 /  309p. /  pb / 

Leven in structuren

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Laten we het hebben over de vraag waarom er veranderd moet worden. Ik heb de indruk dat het ‘veranderen om het veranderen’ exponentieel is toegenomen’. Met deze woorden zette prof. Doede Keuning de toon bij zijn laatste boek ‘Structuur doorzien’.

Om een organisatieverandering geaccepteerd te krijgen, vindt hij, is tijd en zorg nodig. En moet het management de structuur van een organisatie niet bij wijze van spreken om de dag herzien.

Aan het debat over structuur, organisatie-ontwerp en besturing wordt in dit nieuwe boek ‘Leven in structuren’ een prikkelend vervolg gegeven.

Vanuit eigen invalshoeken kiezen in dit boek 38 auteurs voor een vakinhoudelijke uitwisseling over de positie en het belang van het werk van Doede Keuning.

Strategieën en structuren. Structuur moet leven. Structuurhygiëne en veranderhygiëne. Organisatieontwerp voor co-innovatie. Het ontwerpen van effectieve organisaties. Vervagende organisatiegrenzen. Besturingsdilemma’s in hybride organisaties. Een marktgerichte ziekenhuisorganisatie. Reorganiseren bij de overheid. Deugdelijke vaktaal en productieve dialoog. Creativiteitstechnieken bij visieontwikkeling. Menselijkheid in organisaties.

Bovenstaand scala aan thema’s komt tot leven. Het biedt de lezer inhoudelijke verdieping, geeft richting, draagt inspirerende nieuwe inzichten aan en nodigt uit tot debat en dialoog. Met als centraal thema het begrip structuurhygiëne. Een begrip over sluitende redeneringen. Zoals een veronderstelling van brede kennis van vakliteratuur. En dat methodische slordigheid of opportunisme uit den boze is. Structuurhygiëne stelt dat modieuze elementen in de praktijk eerst kritisch worden geëvalueerd alvorens door managers en adviseurs te worden beoefend.

De auteurs vormen een rijke vertegenwoordiging van het brede terrein van ontwerp, structuur en besturing. ‘Leven in structuren’ is een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan beter zicht hierop.