Remotie : Een stap terug is een stap vooruit

Tanja Verheyen - Bob Vermeir

overzicht

In dit boek praten Fernand Koekelberg, Peter Leyman, Mimi Lamote, Ludo Busschots en tien minder bekende Belgen over hun vrijwillige of gedwongen carrièrewending. Ze vertellen open over hoe het zover is gekomen, wat de gevolgen waren en hoe ze zichzelf opnieuw op de rails zetten. UItverkocht Geen Herdruk Best 3343 Best 4693

 9789046528303 /  Kluwer /  2011 /  1ste editie /  pb / 

Remotie : Een stap terug is een stap vooruit

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

In dit boek praten Fernand Koekelberg, Peter Leyman, Mimi Lamote, Ludo Busschots en tien minder bekende Belgen over hun vrijwillige of gedwongen carrièrewending. Ze vertellen open over hoe het zover is gekomen, wat de gevolgen waren en hoe ze zichzelf opnieuw op de rails zetten.

“In het bijzijn van al mijn collega’s heeft mijn baas me gedegradeerd van topmanager tot adviseur met nauwelijks nog mensen en middelen om te managen. De vernedering en de schaamte zijn onbeschrijfelijk. Samen met een coach ben ik erdoor geraakt en nu sta ik sterker dan ooit. Want het leven gaat verder, ook na een carrièrewending.”

In vele bedrijven zetten mensen een stapje terug in de hiërarchie, demotie heet dat. Soms doen ze dat vrijwillig, omdat ze wat meer vrije tijd willen of hun balans werk-privé meer in evenwicht willen brengen. Vaak worden ze gedwongen, omdat ze bijvoorbeeld slachtoffer zijn van een interne ruzie of als gevolg van een besparingsronde of een fusie. Je behoudt dan wel je werk, maar op een lager niveau.

Hoe bereid je een vrijwillige demotie voor? Hoe ga je met een gedwongen stap terug om? Wat doet dit met je reputatie? Mag een werkgever aan je loon zitten? Hoe zorg je er als werkgever voor dat die medewerker gemotiveerd blijft? Is demotie een oplossing voor het vergrijzingsvraagstuk in onze maatschappij? Waarom is demotie nog altijd taboe? Hoe zorg je ervoor dat je van demotie een remotie maakt?

Professionele coaches en psychologen vertellen hoe demotie je persoonlijkheid verandert en hoe je deze loopbaanwending het beste aanpakt. Twee advocaten, gespecialiseerd in arbeidsrecht, leggen haarfijn uit wat juridisch wel en niet mag.

Het boek sluit af met concrete tips voor de betrokkene en de HR-verantwoordelijke, want die blijkt, naast de directe baas, een bijzondere rol te spelen.