Macht en politiek handelen in organisaties

Martin Hetebrij

overzicht

Macht en politiek geven vaker aanleiding tot karikaturen en overdrijving dan tot serieuze bespreking. Macht is verdacht en politiek wordt door vele geassocieerd met onbetrouwbare zakkenvullers die hun werkelijke bedoelingen verbergen achter een mistgordijn van verhullend of zelfs misleidend taalgebruik.

 9789023242017 /  Van Gorcum /  2008 /  3de editie /  140p. /  pb / 

Macht en politiek handelen in organisaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Overleggen, vergaderingen, meetings, er wordt heel wat afgecommuniceerd in organisaties. Communiceren kunnen we dan ook als de besten. Dat geldt echter niet voor het omgaan met macht en politiek. Macht en politiek geven vaker aanleiding tot karikaturen en overdrijving dan tot serieuze bespreking. Macht is verdacht en politiek wordt door vele geassocieerd met onbetrouwbare zakkenvullers die hun werkelijke bedoelingen verbergen achter een mistgordijn van verhullend of zelfs misleidend taalgebruik.

Toch spelen macht en politiek een doorslaggevende rol in het functioneren van organisaties: ze bepalen de besluitkracht van de organisatie en het vertrouwen van de mensen die met elkaar moeten samenwerken. Wie op zijn werk iets voor elkaar wil krijgen, heeft vrijwel altijd steun en goedkeuring nodig van partijen binnen en buiten de hiërarchische lijn. Politiek handelen is daarbij noodzakelijk.

In dit boek haalt Martin Hetebrij daarom macht en politiek uit de taboesfeer en laat hij zien wat individuele medewerker kunnen doen om hun politieke kwaliteiten te vergroten (en te verkleinen). Hetebrij maakt duidelijk dat we het spelletje allemaal meespelen, of we dat nu willen of niet. Met talrijke praktijkvoorbeelden illustreert hij dat politiek handelen een wezenlijk en onvermijdelijk element is van het voorbereiden en uitvoeren van besluiten op alle niveaus.

Zijn conclusie luidt dan ook dat organisaties wezenlijke vooruitgang kunnen boeken op punten als besluitvaardigheid en innovatie door te werken aan het politieke vermogen van hun medewerkers.

Een belangrijk boek voor iedereen die het zelflerend vermogen van zijn of haar organisatie wil vergroten.

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Politiek in organisaties Intermezzo 1 - Het verhaal van de Corleones 2. Politiek en besluitvorming Intermezzo

2 - 'I believe in America' 3. Het politieke model Intermezzo

3 - 'An offer he can't refuse' 4. Keuzeruimtes voor politiek handelen Intermezzo

4 - Fanucci

5. Politiek leren handelen Intermezzo 5 - Virtu

6. Praktisch politiek handelen Intermezzo 6 - Protectie en invloed 7. Strategisch politiek handelen Intermezzo

7 - Strategische concurrentie 8. Gewapende strijd en gewapende vrede Intermezzo

8 - Gewapende strijd en gewapende vrede 9. De werking van de politieke constellatie Intermezzo

9 - Eten of gegeten worden 10. Organiserend leiderschap Intermezzo

10 - 'Just when I thought I was out, they pulled me back in' Nawoord. Appendix - Leerwegen politiek handelen

Literatuur Over de auteur