Gemba kaizen : De praktische toepassing van Kaizen bij het verbeteren van de kwaliteit en het terugdringen van de kosten op de werkvloer

Imai Masaaki

overzicht

Masaaki Imai is wereldwijd bekend van zijn boek 'Kaizen - De sleutel van Japans succesvolle concurrentie', dat de filosofie achter het Japanse succes beschrijft. Kaizen is het stap voor stap bezig zijn met de verbetering van een product of dienst. Met 'gemba' wordt een nieuw begrip in de Westerse managementcultuur geĆÆntroduceerd.
 9789026725852 /  Kluwer /  2005 /  1ste editie /  357p. /  pb / 

Gemba kaizen : De praktische toepassing van Kaizen bij het verbeteren van de kwaliteit en het terugdringen van de kosten op de werkvloer

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Masaaki Imai is wereldwijd bekend van zijn boek 'Kaizen - De sleutel van Japans succesvolle concurrentie', dat de filosofie achter het Japanse succes beschrijft. Kaizen is het stap voor stap bezig zijn met de verbetering van een product of dienst. Met 'gemba' wordt een nieuw begrip in de Westerse managementcultuur geïntroduceerd.

Gemba betekent werkplek en in dit boek wordt uit de doeken gedaan hoe het kaizen-proces kan worden aangewend bij een kostenbesparende gezond-verstand-benadering van het management van de werkplek, de plaats waar waarde wordt toegevoegd. De gemba kan elke soort werkplek zijn: een lopende band, een verzekeringskantoor, of de financiële afdeling van een bedrijf.

In dit boek wordt niet zozeer de theorie, als wel de praktijk behandeld. De belangrijkste les, is dat hoeveel kennis de lezer ook vergaart, die kennis nutteloos is als deze niet in praktijk wordt gebracht. 'Gemba kaizen' biedt dan ook niet nog meer theoretische kennis, maar een eenvoudig referentiekader voor probleemoplossing. Om die reden zijn veel controlelijsten, voorbeelden en cases opgenomen.

Inhoudsopgave

Woord vooraf

Dankbetuiging

1. Kaizen - Een inleiding

2. Gemba Kaizen

3. Management van kwaliteit, kosten en levering op de gemba

4. Standaarden

5. 5S-techniek

6. Muda

7. De fundering van het gemba huis

8. Visueel management

9. De rol van supervisors op de gemba

10. De verantwoordelijkheden van de gemba-managers: kaizen bij Toyota Astra Motor Company

11. Just-in-time: het ultieme productiesysteem

12. Just-in-time bij Wiremold

13. Naar de Gemba - tweedaagse gemba kaizen