(e)Marketing

Cor Molenaar

overzicht

In '(e)Marketing' beschrijft Cor Molenaar de toepassingsmogelijkheden van informatietechnologie en internet binnen marketing. Juist door de toepassing van internet is er een grote transparantie ontstaan in markten en zijn relaties mogelijk geworden die voorheen niet denkbaar waren. Ook is internet een internationale ontwikkeling waardoor invloeden grensoverschrijdend zijn, kopen niet meer beperkt wordt door de actieradius van klanten en ook markten niet meer afgeschermd kunnen worden.
 9789001782528 /  Noordhoff /  2010 /  1ste editie /  301p. /  pb / 

(e)Marketing

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Trefwoorden:Bedrijfskunde, Informatietechnologie, Internet, Marketing In '(e)Marketing' beschrijft Cor Molenaar de toepassingsmogelijkheden van informatietechnologie en internet binnen marketing. Juist door de toepassing van internet is er een grote transparantie ontstaan in markten en zijn relaties mogelijk geworden die voorheen niet denkbaar waren. Ook is internet een internationale ontwikkeling waardoor invloeden grensoverschrijdend zijn, kopen niet meer beperkt wordt door de actieradius van klanten en ook markten niet meer afgeschermd kunnen worden.

Deze veranderingen zijn van invloed op marketing. Niet langer kan marketing beperkt blijven tot de communicatie en de relatie met markten, maar moet gericht zijn op individuele klanten. Daarnaast moet marketing ook de externe contacten van een organisatie bewaken en sturen, zowel met klanten als met leveranciers. Ook de technologie moet geïntegreerd worden binnen marketingactiviteiten.

Door de hechte klantrelaties en de directe communicatiemogelijkheden verandert ook de rol van marketing in een organisatie. De invloed van de toepassing van IT en internet binnen marketing moet organisatiebreed gezien worden. Dit kan leiden tot een wijziging in de organisatievorm, in de focus van een organisatie en een wijziging in de marketingoriëntaties.

Marketing kan niet langer als een separate bedrijfsfunctie worden gezien: (e)marketing is van invloed op alle andere bedrijfsfuncties als de klantrelatie de basis is.

Dit boek is bestemd voor marketingstudenten op bachelorniveau en NIMA B-niveau evenals voor masterstudenten marketing en bedrijfskunde. Ook studenten die een technische opleiding volgen zullen dit boek kunnen gebruiken om de toepassingsmogelijkheden van informatietechnologie en internet binnen de bedrijfsfunctie marketing te plaatsen.

Om de directe toepasbaarheid van de kennis te vergroten zijn veel praktijkvoorbeelden gebruikt en is extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid en praktische toepassing van de leerstof.

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel 1 Ontwikkelingen van marketing

1. Marketing als strategie

2. Marketing als concept

3. Marketing als activiteit

4. Marketinginstrumenten

5. Direct marketing als vorm van marketing

6. Marketing en internet

Deel 2 Impact van informatietechnologie op marketing

7. Ontwikkeling van merchandising

8. Ontwikkeling van informatietechnologie binnen een organisatie

9. Toepassingen van informatietechnologie binnen marketing

Deel 3 Impact van internet op marketing

10. Ontwikkeling van internet

11. Doorbraak van internet 1

2. Functies van internet

Deel 4 Internetstrategie

13. Ontwikkelen van de internetstrategie

14. Toepassingen van internet

Deel 5 Marketingstrategie in een dynamische wereld

15. Marketingoriëntaties als concurrentiemodel 1

6. Toepassing van de marketingoriëntaties

17. Veranderingen en keuzes