Van idee naar start-up : een praktisch stappenplan naar product-markfit

Sabine Kerkmeijer-van der Peijl - Natalie van Zeeland

overzicht

Denk je erover om een onderneming te starten? Heb je een idee voor een nieuw product, een nieuwe dienst of een innovatief project? Zie je door de vele bomen over start-ups en innovatie het bos niet meer?

In Van idee naar start-up helpen we je stap-voor-stap van een businessidee naar een product (of dienst) dat inspeelt op de behoeften van de klant en tegelijk levensvatbaar is. Je leert onderzoeken waar de klant tegenaan loopt, aansluiten bij wat hij (anders) wil, je idee te onderbouwen en te testen in de markt. Concrete (duurzame) voorbeelden, tools & templates en tips & trics helpen bij de uitwerking van elke stap. Het stappenplan is gebaseerd op toonaangevende literatuur over onder andere Lean Startup, Design Thinking, Business Model Generatie en Customer Development.

Van idee naar start-up is bedoeld voor innovatieve, startende (student)ondernemers. Het stappenplan is echter geschikt voor iedereen die met een idee rondloopt en dat wil realiseren. Ook bestaande bedrijven die willen groeien en op zoek zijn naar nieuwe, aantrekkelijke markten kunnen het gebruiken.

Op vanideenaarstart-up.nl is extra materiaal beschikbaar in de vorm van downloads en voorbeelden van lesprogramma's.
Inhoudsopgave
Inleiding

Deel I: Stappenplan

Het stappenplan in een notendop
- Wat is het stappenplan?
- Wat zijn de voordelen van het stappenplan?
- Waar komt het stappenplan vandaan?
- Uit welke stappen bestaat het stappenplan?

Stap 1 - Ontwerpen
1.1 De klant begrijpen
1.2 Ideeën genereren
1.3 Eerste versie product(idee) kiezen en uitwerken
1.4 Vervolg

Stap 2 - Uitwerken
2.1 Strategisch kader schetsen
2.2 Businessmodel vormgeven
2.3 Informatiebehoefte bepalen
2.4 Vervolg

Stap 3 - Onderbouwen
3.1 Onderzoek ontwerpen
3.2 Prototype verder vormgeven
3.3 Aannames onderbouwen
3.4 Businessmodel aanpassen?
3.5 Vervolg

Stap 4 - Testen
4.1 Gedrag testen
4.2 Businessmodel aanpassen?
4.3 Vervolg

Hoe nu verder?
- Van businessmodel naar ondernemingsplan
- Juridisch, fiscaal en administratief zaken goed regelen
- Financiering regelen
- Marketing(communicatie)
- Monitoren en evalueren
- Groei is goed, maar groei niet te snel!

Deel II: Toolbox

Overzicht
 9789462762190 /  Vakmedianet /  2017 /  1ste editie /  256p. /  pb / 

Van idee naar start-up : een praktisch stappenplan naar product-markfit

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Denk je erover om een onderneming te starten? Heb je een idee voor een nieuw product, een nieuwe dienst of een innovatief project? Zie je door de vele bomen over start-ups en innovatie het bos niet meer? In Van idee naar start-up helpen we je stap-voor-stap van een businessidee naar een product (of dienst) dat inspeelt op de behoeften van de klant en tegelijk levensvatbaar is. Je leert onderzoeken waar de klant tegenaan loopt, aansluiten bij wat hij (anders) wil, je idee te onderbouwen en te testen in de markt. Concrete (duurzame) voorbeelden, tools & templates en tips & trics helpen bij de uitwerking van elke stap. Het stappenplan is gebaseerd op toonaangevende literatuur over onder andere Lean Startup, Design Thinking, Business Model Generatie en Customer Development. Van idee naar start-up is bedoeld voor innovatieve, startende (student)ondernemers. Het stappenplan is echter geschikt voor iedereen die met een idee rondloopt en dat wil realiseren. Ook bestaande bedrijven die willen groeien en op zoek zijn naar nieuwe, aantrekkelijke markten kunnen het gebruiken. Op vanideenaarstart-up.nl is extra materiaal beschikbaar in de vorm van downloads en voorbeelden van lesprogramma's. Inhoudsopgave Inleiding Deel I: Stappenplan Het stappenplan in een notendop - Wat is het stappenplan? - Wat zijn de voordelen van het stappenplan? - Waar komt het stappenplan vandaan? - Uit welke stappen bestaat het stappenplan? Stap 1 - Ontwerpen 1.1 De klant begrijpen 1.2 Ideeën genereren 1.3 Eerste versie product(idee) kiezen en uitwerken 1.4 Vervolg Stap 2 - Uitwerken 2.1 Strategisch kader schetsen 2.2 Businessmodel vormgeven 2.3 Informatiebehoefte bepalen 2.4 Vervolg Stap 3 - Onderbouwen 3.1 Onderzoek ontwerpen 3.2 Prototype verder vormgeven 3.3 Aannames onderbouwen 3.4 Businessmodel aanpassen? 3.5 Vervolg Stap 4 - Testen 4.1 Gedrag testen 4.2 Businessmodel aanpassen? 4.3 Vervolg Hoe nu verder? - Van businessmodel naar ondernemingsplan - Juridisch, fiscaal en administratief zaken goed regelen - Financiering regelen - Marketing(communicatie) - Monitoren en evalueren - Groei is goed, maar groei niet te snel! Deel II: Toolbox Overzicht