Misleid door toeval : Over de rol van geluk in de economie en het leven

Nassim Nicholas Taleb

overzicht

Waarom is de een succesvoller dan de ander? Door talent of vaardigheden, of door iets onvoorspelbaars als toeval? Had de wereld er ook anders uit kunnen zien?

 9789057122781 /  Nieuwezijds /  2009 /  1ste editie /  278p. /  pb / 

Misleid door toeval : Over de rol van geluk in de economie en het leven

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Waarom is de een succesvoller dan de ander? Door talent of vaardigheden, of door iets onvoorspelbaars als toeval? Had de wereld er ook anders uit kunnen zien?

Ons brein is op verhalen ingesteld en laat zich van alles wijsmaken - terwijl toeval een grotere rol in het leven speelt dan we denken.

'Misleid door toeval' gaat over geluk, vermomd en waargenomen als niet-geluk (dat wil zeggen, vakmanschap of deskundigheid) en over toeval, vermomd en waargenomen als niet-toeval (dat wil zeggen, bepaaldheid of determinisme).

We schrijven successen toe aan persoonlijke kwaliteiten en mislukkingen aan toeval. Maar successen ontstaan vaak door een onevenredig grote hoeveelheid geluk.

Nassim Nicholas Taleb bespreekt het verschil tussen ruis en informatie en verkent de aard van toeval in een onderhoudende tocht langs het hof van Croesus, Wall Street en de financiële wereld, Russisch roulette, Monte Carlo-methoden, de filosofieën van Kant en Popper, de literatuur, de politiek en de natuurwetenschappen.

'Misleid door toeval' verandert de manier waarop u denkt over succes in het leven. Voor Nassim Nicholas Taleb geldt een waarschuwing van de Griekse wetgever Solon als belangrijk levensmotto: "Een mens kan in zijn leven getroffen worden door tal van tegenslagen, en daarom doen we er goed aan niet prat te gaan op ons huidige welvaren en geen bewondering te uiten voor iemands geluk dat in de toekomst nog kan veranderen. Want de toekomst is onzeker en onberekenbaar, zodat alleen hij gelukkig genoemd mag worden aan wie de godheid tot aan zijn levenseinde voorspoed heeft geschonken."

Na een werkend bestaan op Wall Street als succesvol handelaar, doet Taleb het nu rustiger aan als filosoof, essayist, voorspeller van de kredietcrisis en hoogleraar risicoanalyse aan de Universiteit van New York. Eerder verscheen van hem bij Nieuwezijds De Zwarte Zwaan.

Inhoudsopgave

Samenvatting van de hoofdstukken Inleiding

Deel 1 De waarschuwing van Solon Scheefheid, asymmetrie en inductie 1. Rijk en toch heel dom 2. Een bizarre rekenmethode 3. Een wiskundige bespiegeling over geschiedenis 4. Toeval, onzin en de natuurwetenschappelijke intellectueel 5. Overleven van de slechts aangepaste - kan evolutie misleid worden door toeval? 6. Scheefheid en asymmetrie 7. Het inductieprobleem

Deel 2 Apen op typemachines Survivorship en andere biases 8. Te veel miljonairs in de buurt 9. Kopen en verkopen is gemakkelijker dan een ei bakken 10. De verliezer krijgt alles - over de niet-lineariteiten van het leven 11. Toeval en het menselijk brein - onze blindheid voor stochastiek

Deel 3 Was in mijn oren Leven met randomitis 12. Tics van gokkers en duiven in een hok 13. Carneades bezoekt Rome - over stochastiek en scepticisme 14. Bacchus keert zich af van Antonius

Epiloog - Solon heeft het je nog zo gezegd Postscriptum - Drie nabeschouwingen in de douche

Dankwoord bij de eerste Engelstalige editie

Noten Literatuur Index