Modern kapitalisme : Alternatieve grondslagen voor grote ondernemingen

Donald Kalff

overzicht

Het kapitalisme dat de beurs tot leidend principe verheft, heeft door de kredietcrisis flinke klappen opgelopen. Pogingen om door overnames de productportefeuille te verbreden en de efficiƫntie te verbeteren vernietigen op grote schaal economische waarde.

 9789047002086 /  Business Contact /  2010 /  1ste editie /  208p. /  hc / 

Modern kapitalisme : Alternatieve grondslagen voor grote ondernemingen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Het kapitalisme dat de beurs tot leidend principe verheft, heeft door de kredietcrisis flinke klappen opgelopen. Pogingen om door overnames de productportefeuille te verbreden en de efficiëntie te verbeteren vernietigen op grote schaal economische waarde.

De grote ondernemingen zijn erdoor gestopt met ondernemen. Lopende zaken worden min of meer naar tevredenheid afgewikkeld, maar de ontwikkeling van nieuwe producten en structurele kostenverlaging worden niet bereikt.

De oorzaken hiervoor schuilen in de Angelsaksische en de Rijnlandse wijze van bedrijfsvoering. Het samenstel van ondernemingsdoelstellingen, toezicht, bestuur, management en besluitvorming schiet volgens Kalff in beide gevallen ernstig tekort.

Donald Kalff presenteert in dit boek nieuwe grondslagen voor grootschalig ondernemen en gebruikt die voor zijn ontwerp van een alternatieve, zeer concurrerende onderneming. De voordelen daarvan zijn evident, voor innovatie- en investeringsbeslissingen, productiviteitsverbetering en de selectie van bestuurders en managers

Modern kapitalisme presenteert het model van een onderneming die optimaal kan profiteren van de concurrentievoordelen van Europa.

Inhoudsopgave

1. Het falen van grote ondernemingen

2. De structurele problemen van grote ondernemingen

3. De fundamenten van een nieuwe onderneming

4. De nieuwe onderneming: een structuur voor besluitvorming

5. Management: zorg voor de onderneming

6. Bestuur: versterking van de onderneming

7. Statutaire Raad: vernieuwing van de onderneming

8. De Europese context

Nawoord

Noten

Dankwoord