Moreel Leiderschap

Alex Brenninkmeijer

overzicht

In 'Moreel leiderschap' ontrafelt Alex Brenninkmeijer – op basis van zijn ervaringen als rechter, nationale ombudsman en lid van de Europese Rekenkamer, en op grond van zijn inzichten als hoogleraar – hoe moreel leiderschap als het tegenovergestelde van macht kan werken. Hij doet aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden verslag van zijn zoektocht naar de werking van moreel leiderschap. Een vorm van leiderschap die iedereen kan ontwikkelen.
 9789044640519 /  Prometheus /  2019 /  1ste editie /  336p. /  pb / 

Moreel Leiderschap

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De roep om moreel leiderschap is actueel. President Trump won de verkiezingen als een alfamannetje en hij laat zich van dag tot dag gelden. Maar ook in Rusland, China en Turkije zien we sterke leiders hun positie verstevigen. Onafhankelijke media worden kapotgemaakt of gemanipuleerd en de democratie wordt uitgehold. Is sterk leiderschap succesvol en is er geen alternatief dat zich baseert op waarden als eerlijkheid, oprechtheid en gematigdheid?

In 'Moreel leiderschap' ontrafelt Alex Brenninkmeijer – op basis van zijn ervaringen als rechter, nationale ombudsman en lid van de Europese Rekenkamer, en op grond van zijn inzichten als hoogleraar – hoe moreel leiderschap als het tegenovergestelde van macht kan werken.

Hij doet aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden verslag van zijn zoektocht naar de werking van moreel leiderschap. Een vorm van leiderschap die iedereen kan ontwikkelen.

Inhoudsopgave

Introductie

Analyse van moreel leiderschap

- Een strategie voor moreel leiderschap

- Logos, pathos en ethos als wezenlijk deel van ons bestaan

- Spannende communicatie over belangen

- Wegen naar goede samenwerking

- De bemiddelaar als moreel leider

- Een effectieve interface zorgt voor vertrouwen

Terugblik en vooruitblik

Toepassingen

- Hoe de politiek de democratie bedreigt

Rechtspraak onder druk

Goed bestuur als opgave

Media in verwarrende tijden

Epiloog

Woord van dank

Noten