Sjostakovitsj : zijn leven, zijn werk, zijn tijd

Krzysztof Meyer (VertalingWillem Bruls)

overzicht

Gedurende vrijwel zijn hele leven was Dmitri Sjostakovitsj voor zowel de Oost als de Westeuropese muziekwereld een omstreden figuur. In het Westen was hij jarenlang de geniale componist in dienst van een totalitair regime. In Rusland ontwikkelde hij zich al snel tot een Sovjetkunstenaar en zijn symfonieën en opera's werden rechelmatig uitgevoerd.
 9789025408008 /  Atlas /  1996 /  1ste editie /  560p. /  hc / 

Sjostakovitsj : zijn leven, zijn werk, zijn tijd

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Gedurende vrijwel zijn hele leven was Dmitri Sjostakovitsj voor zowel de Oost als de Westeuropese muziekwereld een omstreden figuur. In het Westen was hij jarenlang de geniale componist in dienst van een totalitair regime.

In Rusland ontwikkelde hij zich al snel tot een Sovjetkunstenaar en zijn symfonieën en opera's werden rechelmatig uitgevoerd. Maar zoals voor elke kunstenaar was het ook voor Sjostakovitsj onmogelijk om onder Russische dictatuur in vrijheid te werken.

De succesvolle en in politiek dubbelzinnige poera Lady Macbeth van Mtsensk wekte de woede van Stalin persoonlijk en leverde Sjostkovitsj de eerste publieke veroordeling op. Geschokt en geïntimideerd trok de componist zijn partituur terug en hij antwoorde met zijn vijfde symfonie:'Het antwoord van een Sojetkunstenaar op terechte kritiek'.

Nauwgezet met een grote muzikale kennis volgt biograaf Krzysztof Meyer het leven van Sjostakovits; hij laat zien hoe de begaafde kunstenaar zich in een dictoriaal regime wist te handhave

Koopje - gebonden - 1ste druk - 20 pag illustraties in zwart wit - in goede staat