Niets nieuws onder de zon en andere toevalligheden : Strategie uit chaos

Jaap Peters - Rob Wetzels

overzicht

“Strategie is niets meer of minder dan achteraf het genie erin naaien”. Het vernuft van de strategie zit in het “toeval”, een spontaan antwoord op een domme vraag van een slimme klant, en krijgt achteraf de juiste betekenis door herkadering van de feiten. Strategiesessies zijn vaak niet meer dan goed bedoelde jaarlijkse rituelen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, om vervolgens als een kudde het ravijn in te stormen, en de illusie te suggereren dat ‘we are in control’.
 9789025414207 /  Business Bibliotheek /  2007 /  7de editie /  207p. /  pb / 

Niets nieuws onder de zon en andere toevalligheden : Strategie uit chaos

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

'Strategie is niets meer of minder dan achteraf het genie erin naaien.' Het vernuft van de strategie zit in het 'toeval', een spontaan antwoord op een domme vraag van een slimme klant en krijgt achteraf de juiste betekenis door herkadering van de feiten.

Strategiesessies zijn vaak niet meer dan goedbedoelde jaarlijkse rituelen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, om vervolgens als een kudde het ravijn in te lopen en de illusie te suggereren van 'we are in control'.

Niets is minder waar. De cd-industrie heeft Internet (MP3) niet onder controle, politiek Den Haag heeft even geen antwoorden op wat er in het land precies aan de hand is, een papiervernietiger is in staat het imago van de complete accountantsbranche te grabbel te gooien. De Nederlandse Spoorwegen zien helaas geen kans de treinen op tijd te laten rijden, de winst van KLM staat door een dag staken onder druk.

De wereld staat op zijn kop en met 'mainstream' benaderingen over strategie komen we niet meer weg. 'Terug naar de core business', 'beter je best doen' en de zoveelste fusie zijn UIT. Twijfels? De Titanic werd gemaakt door professionals, de Ark van Noach door amateurs.

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Inleiding

2. Traag draaiende hoofden

3. Wie wat vindt heeft slecht gezocht

4. De toekomst is in het heden verborgen

5. Grote monden of grote oren

6. Het organiseren van toeval

7. Meten met twee maten?

Bijlage

Literatuur