Meten en veranderen : Instrumenten bij het nieuwe organiseren

Geert Van Hootegem - Rik Huys - Guido Maes

overzicht

Het tijdperk van het Nieuwe Organiseren lijkt eindelijk aangebroken. Een beweging ontstaat die een zelden gezien enthousiasme over organisatievraagstukken (en vooral -oplossingen) oproept. Een ongemeen boeiende dialoog binnen een divers genootschap van belanghebbenden is aan de gang.
 9789033488238 /  Acco /  2014 /  1ste editie /  292p. /  pb / 

Meten en veranderen : Instrumenten bij het nieuwe organiseren

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Het tijdperk van het Nieuwe Organiseren lijkt eindelijk aangebroken.

Een beweging ontstaat die een zelden gezien enthousiasme over organisatievraagstukken (en vooral -oplossingen) oproept. Een ongemeen boeiende dialoog binnen een divers genootschap van belanghebbenden is aan de gang. Managers, werknemersvertegenwoordigers, consultants en actoren uit het middenveld zonder onderscheid van sectoren vinden elkaar plots.

De organisatievernieuwers op het terrein signaleren echter een belangrijke nood. Er is behoefte aan instrumenten om de beloftes waar te kunnen maken. “Hoe begin je daaraan?” “Hoe kan je iedereen overtuigen?” “Wat is de Return on Investment?” “Wat zijn de verschillende mogelijke scenario’s?” “Hoe beweeg je van vandaag naar morgen?“ Het is slechts een greep uit de vele vragen die de auteurs van dit instrumentenboek voortdurend te horen krijgen.

Vertrekkende van wetenschappelijke inzichten ter zake, hebben de auteurs een instrumentenverzameling ontwikkeld. Die moet bijdragen tot “evidence based change”. Organisatieverandering gebaseerd op wetenschappelijke inzichten enerzijds en wetenschappelijke vooruitgang op basis van de praktijkervaringen anderzijds.

Dat is de innovatieve ambitie. Het is een instrumentenverzameling die de procesflow volgt van een project van organisatievernieuwing. Het begint bij het intake- of prospectiegesprek. Instrumenten om de organisatie te scannen volgen. Die moeten toelaten om te bepalen hoe het nu is en hoe het beter zou zijn. Effectmetingen op het gebied van de organisatieperformantie en de kwaliteit van de arbeid zijn daartoe onmisbaar.

Ook de wijze waarop de organisatieverandering kan plaatsvinden, wordt gemeten.

OVER DE AUTEURS

Geert Van Hootegem is professor aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CESO), KU Leuven en doceert er Arbeids- en organisatiesociologie en veranderingsmanagement. Hij is de oprichter van Flanders Synergy en is mede-oprichter van Prepared Mind.

Rik Huys is doctor in de Sociale wetenschappen en is als senior researcher verbonden aan het CESO, KU Leuven.

Guido Maes is zelfstandig bedrijfsadviseur en docent Strategisch Human Resources Management aan de Economische Hogeschool van de KH Leuven. Hij is ook wetenschappelijk medewerker aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven en doceert er Organisatieontwerp.