Onveranderbaarheid van organisaties

Leike Van Oss - Jaap Van 't Hek

overzicht

Organisaties veranderen. En organisaties veranderen soms ook niet, of niet precies zoals we dat zouden willen. Managers en adviseurs hebben vaak een groot geloof in de maakbaarheid van organisaties.


Als een verandering niet lukt, is dat meestal reden om een nieuwe verandering op gang te brengen, of een andere aanpak te kiezen. Het is zelden reden eens stil te staan bij waarom het blijft zoals het was, of niet wordt zoals men wil.


Onveranderbaarheid van organisaties gaat over de grenzen van de veranderbaarheid, ofwel de onveranderbare kant van organisaties. Wat maakt nu dat organisaties zich niet zomaar laten veranderen? Welke rol spelen mensen daarin? Wat doet macht? Welke systeemeigenschappen beschermen het bestaande? Welke rol speelt toeval?


Om deze en andere vragen te beantwoorden, laten de auteurs zich inspireren door essays van vooraanstaande wetenschappers uit acht wetenschapsgebieden, waaronder de biologie, taalkunde, bouwkunde en filosofie.


Ze komen tot de conclusie dat de onveranderbare kant noodzakelijk is voor het voortbestaan van organisaties en dat zicht op het onveranderbare een waardevolle aanvulling is in het veranderkundig denken.

 9789075458473 /  Mediawerf /  2009 /  2de editie /  179p. /  hc / 

Onveranderbaarheid van organisaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Dit boek biedt geen recepten waarmee onveranderbaarheid alsnog weg te toveren is.

Het is geschreven voor hen die regelmatig geconfronteerd worden met de onveranderbare kanten van organisaties en die meer willen weten over waar de grenzen eigenlijk liggen.

Over de auteurs : Leike van Oss en Jaap van 't Hek werken als interimmanager en organisatieadviseur en vormen samen Organisatievragen.

Medeauteurs zijn : Hans Bennis, Frank Bijdendijk, Piet Boonekamp, Christien Brinkgreve, Saskia van Dockum, René Gude, Jan van Hoof, Theo Mulder en Louise Vet