Oplossingsgerichte Coaching : Simpel werkt het best

Cauffman Louis

overzicht

Op een levendige manier geeft dit boek inzicht in oplossingsgericht coachen, een mens-, bedrijfs- en realiteitsvisie die in haar dagelijkse toepassing snelle én blijvende resultaten oplevert. Verschijnt in oktober 2015
 9789024403844 /  Boom/Nelissen /  2015 /  1ste editie /  160p. /  pb / 

Oplossingsgerichte Coaching : Simpel werkt het best

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Op een levendige manier geeft dit boek inzicht in oplossingsgericht coachen, een mens-, bedrijfs- en realiteitsvisie die in haar dagelijkse toepassing snelle én blijvende resultaten oplevert.

Oplossingsgericht werken is geen nieuwe religie, je hoeft er zelfs niet in te geloven om er gunstige resultaten mee te halen. Met behulp van de oplossingsgerichte benadering zie je in dat elk probleem simpel (maar daarom niet makkelijk) kan worden vertaald in een doel en dat doelen simpel kunnen worden vertaald in uitdagingen.

Dit boek laat zien hoe effectief het is om problemen juist vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem te benaderen.

Inleidende Samenvatting

Voor wie is oplossingsgerichte coaching geschikt? Voor iedereen die mensen leidt en begeleidt.

Voor wie is dit boek? Dit boek is geschreven voor de nieuwsgierige professional.

Probleem-georiënteerd versus oplossing-georiënteerd werken De probleem gerichte coach vraag: ‘wat gaat er allemaal niet en waarom?’

De oplossingsgerichte coach vraagt: “ wat gaat er ondanks de problemen allemaal wel nog’.

Wat niet? Oplossingsgericht denken en werken is geen nieuwe religie. Het is geen ‘smaakje van de week’ noch een trukendoos vol met enkel techniekjes.

Wat wel? De simpele versie. Als coach is je opdracht mensen te helpen denken in mogelijkheden zodat ze hun doelstellingen kunnen bereiken door gebruik te maken van hun eigen sterke punten.

Wat wel? De alomvattende versie Oplossingsgerichte coaching helpt de coachee gebruik te maken van zijn/haar eigen krachtbronnen om te leren stapsgewijs zijn/haar doelen, afgestemd op de doelen van de omgeving, op een praktische, realistische en effectieve wijze snel en duurzaam te bereiken waarbij –idealiter- de coachee leert te leren om in de toekomst zichzelf te kunnen coachen om zijn doelen zelf te bereiken.

Problemen worden doelen worden uitdagingen Oplossingsgericht denken helpt om problemen op een simpele manier om te zetten in doelen die op hun beurt vertaald worden in uitdagingen.

Het oplossingsgerichte mensbeeld

Oplossingsgericht coachen vertrekt vanuit een mensbeeld waarbij er, hoe moeilijk en uitzichtloos de situatie ook lijkt, altijd krachtbronnen bestaan. Krachtbronnen zijn zaken die ondanks alles, toch nog werken en die je kan gebruiken om je doel te bereiken. Coachend Leiderschap Coachen gaat hand in hand met leiderschap: begeleiden waar mogelijk en (bij)sturen waar nodig.

Individu en team

Oplossingsgerichte coaching kan een gids zijn bij individuele contacten, is bruikbaar in het werken met teams én bij veranderingsprocessen binnen een hele organisatie. Twee in één Als je de woorden “coach, coachee’ vervangt door “manager, leidinggevende, medewerker, cliënt’ krijg je een managementboek.

Blijf simpel

Het Leven is complex en je kan best de zaken niet nodeloos compliceren. Oplossingsgericht coachen waardeert de complexiteit van elke situatie en reikt simpele interventies aan die een duurzaam verschil voor de betrokkenen uitmaken.

Simpel is niet gemakkelijk.

Inhoudstafel

Inleiding

1 Oplossingsgericht Coachen

2 De Gouden D-K-W Formule

3 De Drie Mandaten

4 De Taal van Oplossingen

5 De Dans van Verandering

6 Iconen

7 De Flowchart Voeg Lichtheid toe!