De klas in de hand : Omgaan met en (begeleiden) van leerlingen

Eddy Van Mossevelde

overzicht

Moeilijke leerlingen in de klas? De kunst (en kunde) voor de leerkracht is om een positieve wending te geven aan dergelijk `moeilijk` gedrag van leerlingen. Dit veronderstelt uiteraard een andere kijk op de relatie leerkracht-leerling-klasgroep. Het `gevecht om de macht` is hier niet meer eenduidig te omschrijven in termen van tucht en autoriteit.De auteur vertrekt van een totaalvisie op de taak van de leerkracht.
 9789033436826 /  Acco /  2006 /  7de editie /  223p. /  pb / 

De klas in de hand : Omgaan met en (begeleiden) van leerlingen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Moeilijke leerlingen in de klas? De kunst (en kunde) voor de leerkracht is om een positieve wending te geven aan dergelijk `moeilijk` gedrag van leerlingen. Dit veronderstelt uiteraard een andere kijk op de relatie leerkracht-leerling-klasgroep. Het `gevecht om de macht` is hier niet meer eenduidig te omschrijven in termen van tucht en autoriteit.

De auteur vertrekt van een totaalvisie op de taak van de leerkracht. Naast lesgeven komt daar ook een stuk persoonlijkheidsopvoeding aan te pas. Hierbij ligt het accent op een leerlinggerichte houding, die rekening houdt met de concrete omstandigheden en klassituatie, de concrete leerling(en) en de eigen persoonlijkheid van de leerkracht.

Voortdurend wordt de nadruk gelegd op de praktijk van de leerkracht in de klas en schoolomgeveing. De auteur biedt een arsenaal van reediëringstechnieken, die de leerkracht tijdens zijn lessen kan gebruiken om probleemgedrag te voorkomen. Er wordt ook grondig ingegaan op het fenomeen pesten, en het inspelen op en omgaan met moeilijke klasgroepen.De klas in de hand is vooral een werkboek, opgebouwd vanuit een weldoordachte opvatting over `opvoeden` en `omgaan met`.

Het aangeboden handelingsmodel leidt tot strategieën met heel concrete technieken voor het dagelijkse schoolleven. Dus: oefenen, uitproberen, doen, zoeken,,, is de opgave!

Over de auteur :

Eddy Van Mossevelde psycholoog, is directeur in het secundair onderwijs. Voordien was hij werkzaam als extern begeleider van leerlingen, leerkrachten, directie en ouders, waarbij hij zich vooral concentreerde op het omgaan met leerlingen en de aanpak van probleemsituaties. Hij gaf ook les in het secundair en hoger onderwijs (lerarenopleiding, dag- en avondonderwijs, gewoon en tweedekansonderwijs).