Performance management: van prestatiemeting naar prestatiemanagement door de toepassing van analytische intelligentie

Dries Van Nieuwenhuyse - Dave Vanhoudt

overzicht

Performance Management geeft inzicht in de samenhang van methoden om, op basis van bedrijfs- en marktgegevens, tot proactieve inzichten te komen bij de realisatie van de bedrijfsstrategie
 9789020976977 /  LannooCampus /  2008 /  1ste editie /  484p. /  pap / 

Performance management: van prestatiemeting naar prestatiemanagement door de toepassing van analytische intelligentie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Wordt uw bedrijf ook bedolven onder een vloedgolf van gegevens? Bent u op zoek naar een efficiëntere manier om uw bedrijfsstrategie om te zetten in de praktijk? Heeft uw bedrijf een gebrek aan operationele verklaringen voor financiële resultaten? Dan heeft uw organisatie duidelijk nood aan een kwantitatieve beleidsondersteuning.

Een geïntegreerd gebruik van relevante bedrijfsinformatie via analytische intelligentie stelt u in staat de strategie van uw onderneming beter te formuleren, te concretiseren, op te volgen en pro-actief te sturen.

'Performance Management' geeft inzicht in de samenhang van methoden om, op basis van bedrijfs- en marktgegevens, tot pro-actieve inzichten te komen bij de realisatie van de bedrijfsstrategie.

Dries Van Nieuwenhuyse en Dave Vanhoudt bespreken zowel kwantitatieve als analytische werkwijzen om een weloverwogen strategie te formuleren. Voor de concretisering van die strategie ontrafelen en kwantificeren ze vervolgens de nodige stappen. Plannen leiden tot operationele budgetten die op hun beurt dienen als leidraad.

Aan de hand van eenvoudige analytische tools komen de auteurs tot de identificatie van de nodige meetinstrumenten. De resultaten worden duidelijk gevisualiseerd en gemonitord via Balanced Scorecard, dashboards en Geografische Informatie Systemen. Via Business en Analytical Intelligence krijgt u beter inzicht in de strategische oorzaken gevolgrelaties. De kwantificatie van dergelijke verbanden brengt de lezer bij het metier van gegevensanalyse en bij een aantal eenvoudige statistische en datamining methoden.

Inhoudsopgave

Li jst van figuren

Li jst met tabellen

Voorwoord Vlaams Minister-president Kris Peeters

Dankwoord Inleiding Organisatie van dit boek

Deel I Uitdagingen en definities van performance management Hoofdstuk 1 Behoefte aan een gestructureerde aanpak van kwantitatieve beleidsondersteuning? Hoofdstuk 2 Performance Management-raamwerk

Deel II Strategic Intelligence Hoofdstuk 3 Strategie

Deel III Financial Intelligence Hoofdstuk 4 Planning en budgettering

Deel IV Business Intelligence Inleiding Hoofdstuk 5 Performance Monitoring met behulp van de Balanced Scorecard Hoofdstuk 6 Dashboards Hoofdstuk 7 Geografische Informatie Systemen: beter GIS-sen dan missen Hoofdstuk 8 Online Analytical Processing Hoofdstuk 9 Rapportering

Deel V Analytical Intelligence Inleiding Hoofdstuk 10 Vertalen van bedrijfsvraagstukken naar gegevensverwerking

Deel VI Performance Management- Infrastructuur Hoofdstuk 11 Data warehousing Hoofdstuk 12 Extractie - Transformatie - Loading

Deel VII Performance Management in de praktijk Hoofdstuk 13 Performance Management in de organisatie Hoofdstuk 14 Naar een beter zicht op de toekomst, door een beter begrip van het heden op basis van inzichten uit het verleden.

Appendix 1 Relevante literatuur rond Performance Management

Appendix 2 Een aantal toonaangevende Performance Managementspelers in de markt

Index