Personeelsselectie en assessment: Wetenschap in de praktijk

Gertrude Smit - Henk Verhoeven - Arnold Driessen

overzicht

Personeelsselectie heeft zich tot een echt vak ontwikkeld, dat veel meer omvat dan het simpelweg matchen van een persoon en een functie. Dit boek verschaft bovendien nieuwe inzichten daar het onderwerp in een breder perspectief geplaatst wordt door verbindingen met contextontwikkelingen te leggen.
 9789023241980 /  Van Gorcum /  2008 /  2de editie /  266p. /  hc / 

Personeelsselectie en assessment: Wetenschap in de praktijk

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Personeelsselectie is een geliefd onderwerp in zowel wetenschappelijke kringen als in de praktijk van HR-professionals. Ook aan de spreek­woordelijke borreltafel komt het gespreksonderwerp vaak aan bod. Het is immers een onderwerp waar iedereen toch wel enige kijk op heeft.

Regelmatig hebben publicaties op dit gebied het licht gezien. Nu dan alweer een? Ja, want er is de laatste jaren veel veranderd en vooral... Er is veel te vertellen. Personeelsselectie heeft zich tot een echt vak ontwikkeld, dat veel meer omvat dan het simpelweg matchen van een persoon en een functie. Denk alleen al aan alle veranderingen binnen functies, organisaties, de behoeftes van werknemers en de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen.

Wat kan er allemaal gedaan worden met IT-toepassingen? Wat is het antwoord van de vakmensen op de internationalisatie en het multi-etnische karakter van de samenleving? Verder hebben ook kandidaten hun eigen wensen.

Dit boek hoopt niet alleen de professional verder te helpen bij het uitoefenen van zijn vak. Het wil tevens nieuwe inzichten verschaffen door het onderwerp in een breder perspectief te plaatsen door verbindingen met contextontwikkelingen te leggen. Zo wil het boek bijdragen aan de professionalisering van personeelsselectie en assessment…En dus van het plezier waarmee het vak wordt beoefend.

De auteurs van de verschillende hoofdstukken zijn HR-professionals, die vooral doorkneed zijn in het onderwerp dat zij behandelen. De drie redactieleden zijn senior-adviseurs bij GITP en hebben ruime ervaring met personeelsselectie. Daarnaast zijn zij binnen GITP verantwoordelijk voor het kennismanagement op dit gebied.

Gertrude Smit (1968) is psycholoog, in 1995 gepromoveerd op het thema Beoordelen van Professionele Gespreksvaardigheden. Haar affiniteit met research is blijven bestaan. Binnen haar huidige functie als consultant is ze dan ook op zoek naar verantwoorde toepassingen van wetenschappelijke kennis. Kwaliteit, maar ook effectiviteit en praktische bruikbaarheid moeten daarbij in evenwicht zijn.

Henk Verhoeven (1963) is bedrijfspsycholoog. Hij werkt al vijftien jaar als consultant, zowel als trainer en adviseur als coach en assessmentpsycholoog. Zijn deskundigheid ligt op verschillende gebieden binnen de HR discipline, maar het assessmentvak heeft steeds zijn primaire aandacht gehad. Er zijn diverse boeken en artikelen van zijn hand verschenen.

Arnold Driessen (1951) werkt meer dan 20 jaar bij GITP als adviseur op het gebied van assessment, selectie en loopbaanbegeleiding. Van huis uit bedrijfspsycholoog, gebruik makend van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, maar ook door ervaringen in de veelzijdige praktijk input leverend aan de wetenschap.

Inhoudsopgave : Personeelsselectie en assessment in perspectief

1. De nieuwe context : Joost Ardts

2. Selectiepsychologie in historisch perspectief : Henk Verhoeven

3. Een passende selectieprocedure : Joost van Tilborg

4. De succesvolle medewerker : Arend-Jan Eshuis, Joost van Tilborg, Barend Koch en Gertrude Smit

5. Een goed gesprek : Arnold Driessen en Henk Verhoeven

6. Psychologische testen : Gertrude Smit

7. Werk in uitvoering: het assessment : Gertrude Smit

8. Andere manieren van kijken : Henk Verhoeven en Barend Koch

9. Wegen en Beslissen : Alec Serlie en Arnold Driessen

10. Het intercultureel en internationaal perspectief : Ernst van Beemen, Madde Willemsen en Stefan Mol

11. Introductie en socialisatie van nieuwe werknemers : Joost Ardts

12. Het levensloop perspectief: duurzame selectie : Hans Hoekstra

13. Het toekomstperspectief : Arend Jan Eshuis, Alec Serlie en Gertrude Smit