Peterschap in ondernemingen : een praktische handleiding voor het begeleiden van het leren op de werkplek

Helga Gielen

overzicht

In vele bedrijven en organisaties worden ervaren medewerkers gevraagd nieuwkomers in te werken en gewenste competenties te ontwikkelen. Deze “Peters” (of mentors) weten echter ook niet altijd wat van hen verwacht wordt. Dit boek heeft als doelstelling de peter zelf te ondersteunen bij het professioneler en gestructureerder aanpakken van het leren op de werkplek.
 9789033459306 /  Acco /  2005 /  1ste editie /  146p. /  pb / 

Peterschap in ondernemingen : een praktische handleiding voor het begeleiden van het leren op de werkplek

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Het motiverend inwerken van nieuwe medewerkers of het helpen van collega’s bij hun ontwikkeling is belangrijk in elk bedrijf. Veel organisaties zijn hier al mee bezig, maar de aanpak is dikwijls nog voor verbetering vatbaar. Men vraagt dan aan een ervaren collega om de nieuwkomer in te werken en gewenste competenties te helpen ontwikkelen.

Maar deze rol van peter (soms ook mentor genoemd) komt meestal bovenop de dagdagelijkse taken en hij weet ook niet altijd wat er juist van hem verwacht wordt. De occasionele opleider/begeleider op de werkplek mist bovendien vaak de nodige didactische en begeleidende vaardigheden. Dit boek heeft als doelstelling de peter zelf te ondersteunen bij het professioneler en gestructureerder aanpakken van het leren op de werkplek.

Deze praktische handleiding biedt op de eerste plaats een antwoord op een aantal concrete praktijkvragen van kandidaat-peters zoals: Wat verwachten nieuwe medewerkers wanneer ze ons bedrijf binnenkomen? Do’s en don’ts bij het inwerken van nieuwe collega’s,

Hoe op een overzichtelijke en duidelijke manier beginners inwerken in wat voor u vanzelfsprekend is?, Hoe collega’s begeleiden bij het leren op de werkplek? Hoe dit aanpakken?, Hoe constructieve feedback geven?, Hoe mensen motiveren en blijven motiveren? En tenslotte: Hoe het rendement zichtbaar maken van opleiden en begeleiden op de werkplek? Met een woord vooraf door professor Herman Baert (K.U.Leuven).

Over de auteur:

HELGA GIELEN is afgevaardigd bestuurder van JONAC nv, een HRM-consultancy bureau. Zij heeft een ruime praktijkervaring op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Zij is sinds 1998 trekker van de Community of Practice Leren op de werkplek bij VOV-Lerend Netwerk. Zij was projectmanager van het ESF-project Effectiever leren op de werkplek (2002-2004). Ook is zij benoemd tot ESF-ambassadeur voor 2005.