Plankenkoorts de baas : Presentatietips

Jeu Consten

overzicht

Of het nu gaat om een toespraak bij een jubileum of bruiloft, een presentatie van een rapport, een workshop of lezing: presenteren is een vak. Het is niet iets wat je zomaar even doet, uit de losse pols. Er zit op z'n minst veel ervaring achter, meestal een goede voorbereiding en soms enig talent. Maar ook talent moet zich ontwikkelen: de meest getalenteerde sprekers hebben vaak het hardst gestudeerd.

 9789058712738 /  Thema /  2003 /  Waaier / 

Plankenkoorts de baas : Presentatietips

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Of het nu gaat om een toespraak bij een jubileum of bruiloft, een presentatie van een rapport, een workshop of lezing: presenteren is een vak.

Het is niet iets wat je zomaar even doet, uit de losse pols. Er zit op z'n minst veel ervaring achter, meestal een goede voorbereiding en soms enig talent.

Maar ook talent moet zich ontwikkelen: de meest getalenteerde sprekers hebben vaak het hardst gestudeerd. Spanning is vaak een belangrijk probleem bij spreken in het openbaar.

Meestal ontstaat spanning tussen de oren, naar aanleiding van een bepaalde situatie. Bedenk dat een beetje spanning erbij hoort.

Om de spanning psychologische 'te lijf' te gaan, kunt u de RET-methode van Albert Ellis gebruiken. Een goede presentatie verheft de spreker boven de grijze massa en werkt als een indrukwekkend visitekaartje.