Praktijkgids competentieontwikkeling

Katrien Seynaeve

overzicht

De auteur gaat uitgebreid in op de praktische implementatie van het competentiedenken, met de focus op uitvoerende werknemers. Daarnaast wordt een productengamma voorgesteld met instrumenten voor het analyseren, meten en ontwikkelen van competenties.
 9789033462412 /  Acco /  2006 /  1ste editie /  123p. /  pb / 

Praktijkgids competentieontwikkeling

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Sinds de hype rond het competentiedenken op het einde van de jaren 1990, leveren organisaties steeds meer inspanningen om de ontwikkeling van menselijke competenties op systematische en duurzame wijze te stimuleren. Ook in het onderwijs, de non-profit sector en de sociale economie is er steeds meer aandacht voor het competentiedenken.

Over het thema zijn in de HR-literatuur al tal van concepten en invalshoeken voorgesteld. Maar hoe pakken organisaties het nu in de praktijk aan?

In dit boek gaat de auteur uitgebreid in op de praktische implementatie van het competentiedenken, met de focus op uitvoerende werknemers. De globale aanpak van dergelijk project, met diverse proceskenmerken, komt uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt een productengamma voorgesteld met instrumenten voor het analyseren, meten en ontwikkelen van competenties.

In elk hoofdstuk komen mogelijke valkuilen en kritische succesfactoren aan bod. Je vindt er verschillende cases, voorbeelden, tips en suggesties in terug.Het boek is een synthese van ervaringen met processen in diverse organisaties, uit zowel profit als non profit sector.

De voorgestelde methodiek en de praktijkvoorbeelden kunnen een aanzet zijn om concrete acties te ondernemen op maat van een bedrijf of organisatie.

Over de auteur:

 KATRIEN SEYNAEVE was na haar studies Handelsingenieur verbonden aan het onderzoekscentrum Personeel & Organisatie van de K.U.Leuven. Zij was binnen de vzw WEB (WerkErvaringsBedrijven) verantwoordelijk voor de projectontwikkeling en -management van HRM-beleid en competentieontwikkeling.

In 2004 startte zij het adviesbureau WEBConsult op. Nu werkt ze als docent aan de Katholieke Hogeschool Kempen.