Psychologie van gedrag in organisaties

Max Wildschut

overzicht

'Psychologie van gedrag in organisaties' geeft de nieuwste inzichten in de onderliggende psychologische mechanismen van menselijk gedrag in organisaties. Ook laat het zien hoe dat gedrag te beïnvloeden is. Het boek is gebaseerd op de principes van Evidenced Based Management (EBM). EBM gebruikt wetenschappelijke kennis en methoden om vraagstukken te analyseren. Vanuit die kennis én bewezen werkzaamheid worden de interventies vervolgens gekozen
 9789089538406 /  Boom /  2017 /  1ste editie /  418p. /  pb / 

Psychologie van gedrag in organisaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Hoe kan iemand het gedrag van mensen in organisaties sturen? Een team motiveren of stimuleren proactiever te zijn? Of de samenwerking in een team verbeteren, leiderschap ontwikkelen of innovatie ontwikkelen? In 'Psychologie van gedrag in organisaties' kijken we naar deze vragen vanuit recente wetenschappelijke kennis over gedrag. Het mijdt standaardonderwerpen en wijdlopige uiteenzettingen over alle relevante theorieën. In plaats daarvan schetst het een coherent beeld van wat er nu bekend is over een onderwerp en hoe een professional ermee werkt. Een eenduidig model in plaats van een uitgebreide opsomming van beschikbare wetenschappelijke onderzoeken.

'Psychologie van gedrag in organisaties' geeft de nieuwste inzichten in de onderliggende psychologische mechanismen van menselijk gedrag in organisaties. Ook laat het zien hoe dat gedrag te beïnvloeden is. Het boek is gebaseerd op de principes van Evidenced Based Management (EBM).

EBM gebruikt wetenschappelijke kennis en methoden om vraagstukken te analyseren. Vanuit die kennis én bewezen werkzaamheid worden de interventies vervolgens gekozen Dit betekent een probleem aanpakken in vier stappen:

- Vaststellen | Wat is het feitelijke vraagstuk?

- Onderzoek | Welke (relevante) kennis is er over dit vraagstuk?

- Analyse | Welke specifieke kennis is geschikt om het vraagstuk te analyseren?

- Interventie kiezen | Welke interventie is volgens de analyse passend?

Vanuit moderne technologie leert u zo op een effectieve manier omgaan met menselijke vraagstukken in organisaties, zoals vraagstukken rond prestatie, motivatie en talent. Uniek aan dit boek - U leert op een praktijkgerichte manier vraagstukken te benaderen.

Praktisch én onderbouwd door kennis gaat u analyses maken en nadenken over interventies.

- Dankzij psychologische tests en reflectieoefeningen ontdekt u onderliggende psychologische mechanismen.

- Aan het eind van elk hoofdstuk vragen waarmee u kan oefenen.

Extra materiaal Extra materiaal is te vinden op de aanvullende website met daarop toetsvragen, casuistiek, Powerpointpresentaties en filmpjes.

Doelgroep Het boek is bedoeld voor studierichtingen die cursussen geven op het gebied gedrag in organisaties en/of organisatiepsychologie.

Inhoudsopgave

1. De factor mens

2. Emotie en fundamentele belangen

3. Houding en motivatie

4. Individuele verschillen

5. Individuele prestatie

6. Ontwikkeling

7. Zelfmanagement

8. Samenwerking en netwerken

9. Prestaties in teams

10. Macht, gezag en leiderschap

11. Cultuur en waarden

12. Organisatieverandering en ontwikkeling