Eerste hulp bij schuldbemiddeling

Goygogiannis

overzicht

Meer mensen dan ooit tevoren doen wegens financiƫle problemen een beroep op schuldbemiddeling. De behoefte aan heldere en duidelijke informatie is dan ook groot. Niet alleen voor de gespecialiseerde welzijnswerkers en juristen, maar ook voor zij die slechts sporadisch met schuldbemiddeling te maken krijgen. Dit handige vademecum beantwoordt aan deze behoefte.
 9789049610029 /  Vanden Broele /  2013 /  2de editie /  168p. /  pb / 

Eerste hulp bij schuldbemiddeling

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Meer mensen dan ooit tevoren doen wegens financiële problemen een beroep op schuldbemiddeling. De behoefte aan heldere en duidelijke informatie is dan ook groot. Niet alleen voor de gespecialiseerde welzijnswerkers en juristen, maar ook voor zij die slechts sporadisch met schuldbemiddeling te maken krijgen.

Dit handige vademecum beantwoordt aan deze behoefte. Het biedt een onmisbare ondersteuning voor wie snel vertrouwd wil geraken met alle relevante en actuele facetten van de collectieve schuldenregeling. Door de hoofdstukken heen gaat de auteur dieper in op de verschillende wettelijke aspecten van de procedure collectieve schuldenregeling en verbindt ze die aan de praktische uitoefening door de schuldbemiddelingsdienst of schuldbemiddelaar.

Uniek aan “Eerste hulp bij Schuldbemiddeling” is dat de auteur vertrekt vanuit de dagdagelijkse praktijk en deze thematiek vertaalt naar een interessant vademecum voor alle betrokken actoren in het werkveld. Deze uitgave vormt enerzijds voor de beginnende schuldbemiddelaar de perfecte introductie in de materie, anderzijds is dit boek een handige gids voor iedere schuldbemiddelaar die snel en to-the-point informatie zoekt.

Extra troeven zijn de compactheid en vlotte leesbaarheid. Zo wordt bijvoorbeeld de procedure collectieve schuldenregeling op een eenvoudige en duidelijke manier uit de doeken gedaan en in schema gebracht. Bovendien zijn er heel wat modellen van verzoekschriften en interessante documenten in opgenomen.

Zo vindt u er onder andere een volledig uitgewerkte ‘checklist voor de opmaakvan een verzoekschrift en de eerste bespreking na de toelaatbaarheid’, een ‘basisontwerpminnelijke aanzuiveringsregeling’, een ‘model van proces-verbaal van vaststellingvan gebrek aan minnelijke regeling’, een ‘modelverzoekschrift CSR’, een ‘voorbeeldbrief opvragengegevens schuldeiser’... in terug.

Nieuw in de editie 2013

•de gevolgen van de wet van 26 maart 2012 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek van de collectieve schuldenregeling

•de aanpassing van de indexcijfers voor de bepaling van het ereloon, de emolumenten en de kosten van de schuldbemiddelaar

•de informatieplicht betreffende de schuldbemiddelingsrekening

•de wijzigingen betreffende het leefgeld

•de uitbreidingen van de mogelijkheden van de schuldbemiddelaar bij het inwinnen van inlichtingen

•de beëindiging van de collectieve schuldenregeling door de schuldenaar

•nieuwe modellen en documenten