VZW en de fiscus, en meer

PROCURA vzw

overzicht

De nieuwe vzw-wet van 1 juli 2003 heeft fiscale consequenties. Aan welke belasting is een vzw onderworpen? En hoe moet het met de BTW, Wat zijn patrimoniumtaksen, registratierechten, ...? En moet een vzw bij schenkingen betalen?
 9789044114768 /  Garant /  2010 /  1ste editie /  118p. /  pb / 

VZW en de fiscus, en meer

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De nieuwe vzw-wet van 1 juli 2003 heeft fiscale consequenties.

Aan welke belasting is een vzw onderworpen? En hoe moet het met de BTW? Wat zijn patrimoniumtaksen, registratierechten, ...? En moet een vzw bij schenkingen betalen?

Zorgvuldig gestructureerd biedt dit boek een duidelijke kijk op alles wat een vzw aan belastingen, taksen, rechten wel of niet moet betalen.Tegelijk wordt de relatie tussen de vzw en alle betrokkenen in beeld gebracht.

Uit de inhoud:

Hoofdstuk 1: De VZW en haar bestaan (oprichting, omvorming) 1.1 Hoe kunnen wij een VZW oprichten? 1.2 Zijn daar kosten aan verbonden? 1.3 Wat heeft een VZW met de "Kruispuntbank voor Ondernemingen" te maken? 1.4 Kunnen wij al engagementen aangaan vooraleer de VZW effectief opgericht is? 1.5 Kan een VZW zich omzetten naar een andere verenigings- of vennootschapsvorm?

Hoofdstuk 2: De VZW en het handelsregister 2.1 Zijn er gevallen waarin de VZW een inschrijving zou moeten nemen in het handelsregister?

Hoofdstuk 3: De VZW en haar fiscaliteit 3.1 Inkomstenbelastingen 3.2 Belasting op de toegevoegde waarde - BTW 3.3 Patrimoniumtaks 3.4 Openingsbelasting 3.5 Vergunning voor sterke dranken 3.6 Taks op aanplakking 3.7 Registratierechten

Hoofdstuk 4: De VZW en haar bestuurders 4.1 De bestuurder van een VZW, in welke verhouding staat die precies ten aanzien van de VZW? 4.2 Kan de bestuurder ook als zelfstandige ['bedrijfsleider') optreden?

Hoofdstuk 5: De VZW en haar leden 5.1 Moet er BTW worden gerekend op het bedrag van het lidmaatschap? 5.2 Hebben alle leden dezelfde rechten?

Hoofdstuk 6: De VZW en haar leveranciers/dienstverleners 6.1 Welk BTW-tarief moet de leverancier toepassen voor prestaties die verband houden met het onroerend goed waarin de VZW gehuisvest is? 6.2 Moet er BTW worden afgedragen op de prestaties van zelfstandigen die voor bijzondere opdrachten in het kader van de eigen (vrijgestelde) activiteiten van de VZW worden aangetrokken?

Hoofdstuk 7: De VZW en haar klanten 7.1 Levering van spijs en drank : hoe zit dit met de BTW? 7.2 Welk BTW-tarief is toepasselijk op de verkoop van boeken en tijdschriften? 7.3 Wanneer moet de VZW een eigenlijke factuur opmaken?

Hoofdstuk 8: De VZW en haar vrijwilligers 8.1 Wanneer is iemand heel precies een "vrijwilliger"? 8.2 Wat gebeurt er, op het vlak van belastingen, met de vergoeding voor de vrijwilliger?

Hoofdstuk 9: De VZW en (overeenkomsten met en/of bescherming van) derden 9.1 Wanneer is de huur een "handelshuur", en wat zijn de gevolgen daarvan? 9.2 Enkele noties van intellectuele rechten (auteursrecht, merken, modellen, ...

Hoofdstuk 10: De VZW en samenwerkingsverbanden 10.1 Wat is dit, een "kostendelende vereniging", of een "kostenassociatie", of een "zelfstandige groepering"? 10.2 Kan een VZW deelnemen in het kapitaal van een commerciële vennootschap? 10.3 Stappen in de groei naar een samenwerking/consortium/netwerk 10.4 Soorten samenwerkingsverbanden en hun werking 10.5 Aspecten van de 'patrimonium-VZW'

Hoofdstuk 11: De VZW en haar financiering 11.1 Welke subsidiemogelijkheden zijn er? 11.2 Zijn subsidies afdwingbaar? 11.3 Wat is sponsoring, en wat is mecenaat? 11.4 Waarom zou een sponsor sponsoren, of de mecenas uitdelen : de werking en de gevolgen 11.5 Loopt u als gesponsorde enige aansprakelijkheid of enige belasting op?

Hoofdstuk 12: De VZW en schenkingen 12.1 Kan de VZW zomaar elke schenking aannemen?

Hoofdstuk 13: De VZW en haar ontbinding/vereffening 13.1 Wat moet er precies worden gedaan als wij de VZW volledig willen stopzetten? 13.2 Zijn er zaken op het vlak van fiscaliteit waarmee bij een vereffening rekening moet worden gehouden?

Over de auteur(s):

Procura vzw, een diensten organisatie voor de non-profitsector, stelt zich tot doel organisaties bij te staan met praktische bruikbare informatie.