Zakengeheim

Allemeersch

overzicht

De economische waarde van een zakengeheim vloeit voort uit het feit dat geĆÆnteresseerde derden er niet op eenvoudige wijze kennis van kunnen nemen. Een rationele ondernemer schermt zijn zakengeheimen dan ook af van de buitenwereld om de economische waarde ervan niet in het gedrang te brengen.
in het bestuursrecht
 9789048612406 /  die Keure /  2012 /  1ste editie /  233p. /  pb / 

Zakengeheim

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De economische waarde van een zakengeheim vloeit voort uit het feit dat geïnteresseerde derden er niet op eenvoudige wijze kennis van kunnen nemen. Een rationele ondernemer schermt zijn zakengeheimen dan ook af van de buitenwereld om de economische waarde ervan niet in het gedrang te brengen.

Sommige derden schrikken er echter niet voor terug om op onrechtmatige wijze kennis te nemen van de informatie door de veiligheidsmaatregelen van de ondernemer te omzeilen of te doorboren. De ondernemer kan voor de economische exploitatie van de informatie bovendien genoodzaakt worden om zijn zakengeheimen op beperkte schaal te verspreiden aan onmisbare economische actoren zoals werknemers, potentiële klanten of leveranciers.

De vraag rijst op welke wijze de ondernemer zijn zakengeheimen kan beschermen tegen deloyaal gedrag van deze vertrouwelingen. Bovendien wordt in de praktijk vaak gesteld dat de betrokkenheid bij een burgerrechtelijke respectievelijk administratiefrechtelijke procedure of de mededeling van het zakengeheim aan de overheid de snelste en meest zekere manieren zijn om een zakengeheim teniet te zien gaan.

Het procedurele luik van dit boek onderzoekt in hoeverre deze vrees terecht is en wat voor instrumenten het recht biedt om het zakengeheim alsnog te vrijwaren in deze context.

Inhoudstafel

Deel I. Zakengeheim in burgerlijk proces en bewijs

Deel II. Bescherming van het zakengeheim in het economisch recht

Deel III. Buitencontractuele bescherming van het zakengeheim

Deel IV. De bescherming van het zakengeheim in het strafrecht: cavalerie of calvarie?

Deel V. Bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie in het bestuursrecht