Red de democratie! Waarom het systeem hapert en wat we eraan kunnen doen

Manu Claeys

overzicht

In "Red de democratie!" beschrijft Manu Claeys haarscherp waarom ons systeem al te vaak stokt en wat we eraan kunnen doen. Wij, burgers, dragen het oude politieke model ten grave en creƫren samen met de politici een nieuwe democratische architectuur. Claeys hanteert het beeld van de octopus om te verduidelijken hoe we daarbij te werk kunnen gaan. Net zoals die nieuwe democratie heeft een octopus drie harten, acht armen en een brein dat verdeeld zit over het hele lijf.
 9789463102155 /  Polis /  2018 /  1ste editie /  365p. /  pb / 

Red de democratie! Waarom het systeem hapert en wat we eraan kunnen doen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Er wordt van ons verwacht dat we politici verkiezen en vervolgens onze mond houden. Maar zo werkt het niet langer. Al enige tijd is een verschuiving zichtbaar van vote naar voice: mensen willen gehoord worden door bestuurders, niet louter geteld.

Waar we dat negeren, ontstaan democratische conflicten tussen burgers en hun politici. Die maatschappelijke ontwikkeling heeft Manu Claeys van nabij beleefd in het debat over de Oosterweelverbinding en observeerde hij wereldwijd, in vele varianten.

In Red de democratie! beschrijft hij haarscherp waarom ons systeem al te vaak stokt en wat we eraan kunnen doen. Wij, burgers, dragen het oude politieke model ten grave en creëren samen met de politici een nieuwe democratische architectuur.

Claeys hanteert het beeld van de octopus om te verduidelijken hoe we daarbij te werk kunnen gaan. Net zoals die nieuwe democratie heeft een octopus drie harten, acht armen en een brein dat verdeeld zit over het hele lijf.