Regeert de leugen? Mediaplichtigheid aan leugen en bedrog

Cees Hamelink

overzicht

De leugen is een belangrijk instrument in de dagelijkse communicatie. Liegen maakt het maatschappelijk verkeer mogelijk: het is de noodzakelijke sociale smeerolie. Ondanks al die leugenachtigheid blijven mensen tegelijkertijd geobsedeerd door de waarheid
 9789053529485 /  Boom /  2006 /  2de editie /  160p. /  pb / 

Regeert de leugen? Mediaplichtigheid aan leugen en bedrog

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De leugen is een belangrijk instrument in de dagelijkse communicatie. Liegen maakt het maatschappelijke verkeer mogelijk; het is de noodzakelijke sociale smeerolie. Ondanks al die leugenachtigheid blijven mensen tegelijkertijd geobsedeerd door de waarheid.

Koningin Beatrix heeft in 1999 gezegd dat ook in de media de leugen regeert. Deze uitspraak wordt in 'Regeert de Leugen?' nader onderzocht. Het gaat dan vooral om 'mediaplichtigheid' want er wordt ontzettend veel gelogen en de media bieden te vaak en te gemakkelijk een podium aan onze eigentijdse grote leugenaars.

Zijn de media wel opgewassen tegen de steeds omvangrijkere leugenachtigheid in de moderne samenleving? Het is onrealistisch van de media de waarheid en niets dan de waarheid te verwachten. De wereld is een 'gemaskerd bal' en de media moeten ontdekken wie en wat er achter de maskers zit.

Het is belangrijk dat de leugenaars die schade toebrengen aan de maatschappij worden ontmaskerd. Van journalisten mag verwacht worden dat zij betrouwbare partners zijn voor de burger die op zoek is naar het 'demasqué' van de moderne samenleving.

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Over het nut van leugen en waarheid

2. De leugen regeert in de media

3. 11 september 2001

4. Oorlogen en mediaplichtigheid

 5. Het gemaskerd bal

Onvolledige verzameling uitspraken over leugen en waarheid

Register