Schets van het Belgisch arbeidsrecht

Daniel Cuypers - Petra Foubert

overzicht

Deze schets is een beknopt overzicht van het arbeidsrecht in Belgiƫ;. Het is bestemd als introductie tot het sociaal recht voor economiestudenten in de bacheloropleiding. Daarom is het taalgebruik vereenvoudigd en is de inleiding op de praktijk gericht
 9789400002104 /  Intersentia /  2011 /  2de editie /  209p. /  pb / 

Schets van het Belgisch arbeidsrecht

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Deze schets is een beknopt overzicht van het arbeidsrecht in België. Het is bestemd als introductie tot het sociaal recht voor economiestudenten in de bacheloropleiding. Daarom is het taalgebruik vereenvoudigd en is de inleiding op de praktijk gericht.

De klemtoon ligt vooral op de individuele arbeidsovereenkomst naar Belgisch recht. Niettemin wordt ook de link gelegd met de rechtspraktijk, met de sociale beleidsopties, met de Belgische sociale zekerheid (vooral inzake bijdragen) en met het Europese sociaal recht.

Het boek bevat geen uitweidingen over zeer specifieke juridische problemen, maar behandelt de voornaamste onderdelen van deze rechtstak. Om de band te leggen met de levendige discussies in de sociale praktijk worden herhaaldelijk kritische standpunten van de auteur geformuleerd en worden talrijke bronnen uit de rechtspraktijk weergegeven.

Daniël Cuypers is gewoon hoogleraar aan de Universiteit te Antwerpen en doceert o.a. arbeidsrecht aan de faculteiten Rechten en TEW. Hij doceert ook “Inleiding tot het recht” in de faculteit TEW. Hij heeft een honderdtal publicaties op zijn naam.

“Het betreft geen uitputtende uiteenzetting van het arbeidsrecht in al zijn details, maar wel een inleiding die inzicht bijbrengt in de voornaamste leerstukken van het arbeidsrecht. De docent volgde bij het selecteren van onderwerpen de smaak van zijn studenten. In dit geval betekent dat veel aandacht voor de problematiek van de arbeidscontracten.”

Deze tweede editie bevat diverse actualiseringen tot en met de IPA-Wet van 2011 en het arrest van het Grondwettelijk Hof van 7 juli 2011