Strategievorming : Tien Scholen

Henry Mintzberg

overzicht

Dit boek behandelt de belangrijkste dilemma'sen kwesties die ten grondslag liggen aan het proces van strategievorming. Het verschaft een denkraam hoe strategieƫn werkelijk worden gevormd. De literatuur onderscheidt tien scholen.
 9789020924591 /  Scriptum Management /  1994 /  1ste editie /  153p. /  hc / 

Strategievorming : Tien Scholen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Dit boek behandelt de belangrijkste dilemma'sen kwesties die ten grondslag liggen aan het proces van strategievorming. Het verschaft een denkraam hoe strategieën werkelijk worden gevormd.

De literatuur onderscheidt tien scholen.

Deze scholen vallen uiteen in drie categorieën.

De eerste categorie scholen zijn voorschrijvend: ze houden zich meer bezig met de wijze waarop strategieën zouden moeten worden geformuleerd dan met de feitelijke formulering ervan.

De tweede categorie scholen richt zich op bepaalde aspecten van het strategievormingsproces. Ze geven geen recept voor ideaal strategisch gedrag, maar beschrijven hoe strategieën feitelijk tot stand komen.

De laatste categorie omvat slechts één school, hoewel men zou kunnen stellen dat deze school in wezen de overige scholen combineert tot één enkele zienswijze: die van de configuratie.

Mintzberg onderwerpt iedere school aan een kritische beschouwing, met als doel om hun beperkingen en potentiële bijdragen te analyseren. Ter afsluiting komt hij met een voorstel tot integratie, waarbij aan de orde komt hoe de verschillende scholen met elkaar samenhangen, waar ze het terrein van strategisch management bestrijken, en waar ze dat zouden moeten doen.