Strategische beleidsvoering voor non-profitorganisaties

Cees van Zoest

overzicht

In dit boek wordt beschreven hoe non-profitorganisaties hun positie in de omgeving kunnen behouden en verbeteren. De auteur gaat in op de plaats van non-profitorganisaties in hun omgeving, de externe analyse van de omgeving, de instellingsanalyse, de strategische beleidsopgaven, de strategische opties en het actieplan, de rol van het management en de strategische weerstanden.
 9789024416516 /  Nelissen /  5de editie /  128p. /  pb / 

Strategische beleidsvoering voor non-profitorganisaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Strategische beleidsvoering in de non-profitsector is meer dan ooit nodig, omdat instellingen in deze sector te maken hebben met een overheid, die regelmatig nieuwe beleidsprioriteiten stelt en zich op een aantal gebieden terugtrekt. Ook de afnemer- de klanten- van allerlei diensten op het gebied van zorg en welzijn hebben veranderende behoeften.

Strategische beleidsvoering dient dan ook integraal onderdeel uit te maken van de normale bedrijfsvoering van elke instelling binnen de sector. Willen instellingen in de toekomst met succes kunnen overleven dan zullen zij doorgaans met relatief minder overheidsmiddelen een kwalitatief hoogstaand aanbod moeten leveren. Klant- en marktgerichtheid, visie, effectiviteit en efficiëntie zijn daarbij de sleutelwoorden.

Het boek geeft een antwoord op de vraag hoe instellingen kunnen inspelen op de veranderende omstandigheden binnen en buiten de organisatie.

Het boek is met name geschreven voor degenen die binnen de non-profit sector geïnteresseerd zijn in of betrokken zijn bij het proces van strategische beleidsvoering. Daarnaast is het boek geschikt voor functionarissen op het terrein van zorg en welzijn die strategische beleidsvoering in hun takenpakket hebben.

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Nieuwe uitdagingen

2. Strategische beleidsvoering

3. De plaats van de instelling

4. Analyse van de externe omgeving

5. Analyse van de instelling

6. Strategische beleidsopgaven

7. De strategie van de instelling

8. De rol van het management

9. Organisatieverandering en weerstanden

Literatuur