Superkapitalisme en de bedreiging voor onze democratie

Robert Reich

overzicht

Onze economie is efficiƫnter dan ooit, met een krachtig en wereldwijd kapitalisme dat zich ontwikkelt tot superkapitalisme, aldus Robert B. Reich. Dat superkapitalisme versnelt de economische groei, maar leidt tot een groter wordende ongelijkheid in rijkdom, verhoogde onzekerheid in werk en inkomen, en een groeiend broeikaseffect.

 9789047000594 /  Business Contact /  2007 /  240p. /  pb / 

Superkapitalisme en de bedreiging voor onze democratie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Onze economie is efficiënter dan ooit, met een krachtig en wereldwijd kapitalisme dat zich ontwikkelt tot superkapitalisme, aldus Robert B. Reich.

Dat superkapitalisme versnelt de economische groei, maar leidt tot een groter wordende ongelijkheid in rijkdom, verhoogde onzekerheid in werk en inkomen, en een groeiend broeikaseffect. Tegelijkertijd raakt de democratie, waarin de politiek verantwoordelijkheid neemt voor regels en beslissingen, en voor de rechtvaardige verdeling van zorg voor álle burgers, in de verdrukking.

Bedrijven hebben meer en meer invloed op de politiek, de politiek verliest haar geloofwaardigheid en burgers gedragen zich uitsluitend nog als consumenten en verliezen de principes van het burgerschap uit het oog.

Dit is een ongewenste situatie waar we een halt aan moeten toeroepen. De auteur zet een koers uit voor een maatschappij met een sterk kapitalisme en een even sterke democratie, waarbij de politiek het primaat voert over regelgeving en over een eerlijke verdeling van welvaart en welzijn, en waarbij de burgers zich betrokken voelen en verantwoordelijkheid nemen.

Inhoudsopgave

Inleiding De paradox

1. De 'niet echt gouden eeuw'

2. De weg naar het superkapitalisme

3. Onze ambivalente houding

4. Hoe de democratie wordt overweldigd

5. Hoe de politiek op een zijspoor is geraakt

6. Handleiding 'superkapitalisme voor burgers'

Noten