Inkoop : een nieuw paradigma

Gerco Rietveld

overzicht

Inkoop maakt een ongekend snelle ontwikkeling door. Pioniers betreden ongebaande paden en ontdekken steeds nieuwe kansen. Inkoop, van oorsprong een ervaringsvak, komt ook conceptueel tot ontwikkeling. 'Inkoop - een nieuw paradigma' wil inkoop uit haar functionele isolement halen en tot een volwaardige partner in business laten uitgroeien. Managementboek van het jaar 2010

 9789012581240 /  Academic Service /  2009 /  1ste editie /  372p. /  hc / 

Inkoop : een nieuw paradigma

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Inkoop maakt een ongekend snelle ontwikkeling door. Pioniers betreden ongebaande paden en ontdekken steeds nieuwe kansen. Inkoop, van oorsprong een ervaringsvak, komt ook conceptueel tot ontwikkeling. 'Inkoop - een nieuw paradigma' wil inkoop uit haar functionele isolement halen en tot een volwaardige partner in business laten uitgroeien.

Gerco Rietveld introduceert in zijn boek de businessgedreven inkoop als nieuwe generatie ter vervanging van de huidige, klassieke inkooppraktijk. Pleidooien hiertoe bestaan al lang, maar de weg daar naartoe is niet eerder beschreven.

Rietveld beschrijft een nieuw inkoopconcept. Organisaties moeten volgens Rietveld (kern)leveranciers integreren in de businessstrategie. De besturing van een organisatie - publiek of privaat - kan niet beperkt blijven tot de prestaties van de eigen organisatie. De prestaties van de toeleverketens maken daar een onlosmakelijk deel van uit. Hoogste tijd om inkoop businessgedreven te maken en de business inkoopgedreven.

Dit nieuwe inkoopconcept is 'verplichte kost' voor echte inkoopleiders, maar minstens zo interessant voor managers die leiding geven aan inkoop, voor businessstrategen en voor managers die de kansen in de inkoopmarkt willen benutten om hun organisatie succesvoller en weerbaarder willen maken.

Dit boek richt zich op hen die richting en leiding geven aan inkoop. En op hen die onderweg zijn naar die positie. Wie meer van inkoop wil begrijpen, kan niet om dit boek heen.

Inhoudsopgave

Verlangen naar de eindeloze zee

 Deel 1 De klassieke inkoop

1. Groei en grenzen van de klassieke inkoop

2. Ernstige weeffout in inkoop

3. Ontsnappen van inkoop

Deel 2 Businessgedreven inkoop

4. Inkoop en het businessmodel

5. Inkoop herontwerpen

Deel 3 De strategische inkoopvelden

6. De inkoopstrategie

7. Strategische uitlijning

8. Positionering & structuur van inkoop

9. Inkoopleiderschap

10. Talentmanagement

11. Inkoop-intelligence

Deel 4 De tactische inkoopvelden

12. De inkooptactiek

13. Categoriemanagement

14. Management van kernleveranciers en ketens

15. Uitbesteding

Deel 5 De operationele inkoopvelden

16. De inkoopoperaties

17. Sourcing

18. Contractmanagement

19. Order-to-pay-proces

De notendop

Inkoopframework (uitgebreide versie) Inkoopwetenschap

 Literatuur

Register

Over de auteur :

Gerco Rietveld was oprichter en directeur van het eerste inkoopadviesbureau in Nederland. Nu heeft hij zijn eigen adviespraktijk en is hij adviseur van de directie van Menzis. Eerder had Rietveld bancaire functies bij NMB Bank, gaf hij leiding aan het Concern Inkoopbedrijf van ING Groep en en werktehij als adviseur bij het advies- en onderzoeksbureau Significant.