Procurement control - Het beheersen van de inkoopfunctie vanuit financieel en organisatorisch perspectief

Remco van der Honing

overzicht

In diverse organisaties heeft de afdeling Procurement een flinke verandering ondergaan in de afgelopen jaren. Zo'n professionalisering wordt vaak gestart met het in kaart brengen van wat en hoe momenteel wordt ingekocht, door middel van een analyse van de inkoopstromen. Printing on Demans POD 10 dagen
 9789013107852 /  Kluwer /  2012 /  1ste editie /  74p. /  pb / 

Procurement control - Het beheersen van de inkoopfunctie vanuit financieel en organisatorisch perspectief

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

In diverse organisaties heeft de afdeling Procurement een flinke verandering ondergaan in de afgelopen jaren. Zo'n professionalisering wordt vaak gestart met het in kaart brengen van wat en hoe momenteel wordt ingekocht, door middel van een analyse van de inkoopstromen.

Wanneer er inzicht in de huidige situatie is, wordt ook duidelijk waar verbeteringen te behalen zijn. Verbeteringen kunnen betrekking hebben op alle aspecten van de inkoopfunctie.

Het gaat dus niet alleen om het reduceren van de externe kosten (zoals het sluiten van contracten met betere condities), maar ook om de interne kosten (bijvoorbeeld het reduceren van facturen of het zoeken naar efficiëntere werkmethoden) of de mogelijkheden om duurzamer te ondernemen door op een andere wijze in te kopen.

Naast de verandering in de wijze waarop inkoop is georganiseerd, is ook sprake van een wijziging in de ophanging of rapportagelijnen van de inkoopfunctie.

Steeds vaker rapporteert de inkoopfunctie aan een financieel directeur of controller, waar tot voor kort inkoop vaak werd ondergebracht bij een afdeling Facilities of Bedrijfsvoering. Dit vereist verandering aan beide kanten: de inkoopmanager zal op een andere wijze en met andere doelen worden aangestuurd, maar ook de financieel directeur of controller zal begrip moeten hebben van dit vakgebied.

 Inhoudstafel :

Inleiding

1. Inkoopbeleid

2. Inkooporganisatie

3. Inkoopcontrol

4. Contractmanagement

5. Leveranciersmanagement

6. Verkoop van de inkoop

Literatuur

Over de auteur