Voorraadbeheer en materialsmanagement

J Engelbrecht - N Kruijer

overzicht

Materialsmanagement en voorraadbeheer zijn belangrijke functies bij handels- en productiebedrijven. Mede door nieuwe mogelijkheden in de ict evolueert het vakgebied van de planners. In dit boek komen de technieken aan de orde voor het opbouwen van een optimale voorraadpositie in relatie tot servicegraad- en financiƫle kentallen. POD


 9789047300618 /  Boom /  2008 /  1ste editie /  445p. /  hc / 

Voorraadbeheer en materialsmanagement

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Wat is de overeenkomst tussen een jongleur uit het circus en professionals werkzaam op het gebied van materialsmanagement en voorraadbeheer? Bij jongleren gaat het om het voorspellen van de baan van een object, logistici voorspellen de vraag.

Maar het gaat ook om timing, ritme, procedures, weten wat je kunt, trefzekerheid, en om het applaus van het publiek, ofwel de klanttevredenheid.

Voorraad is een vorm van zekerstelling: het is bedoeld voor betrouwbare leveringen, het reduceren van afhankelijkheid van derden, en het verkrijgen van schaalvoordelen door productie of inkoop in series.

Te weinig is niet goed, maar teveel ook niet. Materialsmanagement en voorraadbeheer zijn daarom belangrijke functies bij handels- en productiebedrijven.

Mede door nieuwe mogelijkheden in de ict evolueert het vakgebied van de planners. In dit boek komen de technieken aan de orde voor het opbouwen van een optimale voorraadpositie in relatie tot servicegraad- en financiële kentallen.

'Voorraadbeheer en materialsmanagement' is deel 3 van de serie Logistiek verbeteren. Deze serie is bestemd voor (aankomend) logistici die al enige kennis en ervaring hebben opgedaan in het werken met logistiek. Zij zullen veel ideeën en methoden herkennen en daardoor de theorie gemakkelijk oppakken die nodig is voor het realiseren van logistieke verbeteringen.

Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. De businessplanningscyclus

3. Het Sales and Operations Plan

4. Voorspellen van vraag

5. Het hoofdproductieplan

6. Het materiaalbehoefteplan

7. Distribution Requirements Planning

8. Manufacturing Resource Planning

9. Stuklijstontwikkeling en keuze van het MPS-item

10. Resourcemanagement

11. Production Activity Control

12. Leveranciersmanagement

13. Functies van voorraad

14. Seriegrootte

15. Servicegraad en veiligheidsvoorraad

16. Voorraadbeheer voor een assortiment

17. Inventariseren

Bijlagen

Geraadpleegde literatuur

Register

Over de auteurs