Swaps : een wegwijzer

Joop de Vries

overzicht

De swap is een derivaat dat de afgelopen jaren in negatieve zin volop in de belangstelling stond. Onvoldoende kennis van het instrument en het soms moedwillig door de verkopers ervan misbruik maken van deze onwetendheid hebben geleid tot heftige discussies, rechtszaken, verscherpte regelgeving en ethische reflectie. Met solide kennis van zaken gepaard aan een gezond en nuchter verstand kunnen echter de juiste financiële beslissingen worden genomen. Dat kost veel inspanning, maar de oogst - en die komt altijd later - zal ernaar zijn.

Dit boek is de ploeg die de lezer helpt de veelal lastig te bewerken derivatenakkers weer tot bloei te brengen. Het maakt in de inleidende hoofdstukken stap voor stap de terminologie van derivaten duidelijk en toont op consistente wijze hun overeenkomsten en verschillen. Vervolgens wordt de werking ervan met talrijke rekenvoorbeelden inzichtelijk gemaakt.

Na de uitleg van de werking van de swap worden de vijf belangrijkste swapcategorieën besproken: de rente-, de valuta-, de commodity-, de krediet- en de inflatieswap. Een onderschat en vaak onderbelicht aspect ten slotte is het waarderen van swaps. Juist de onwetendheid over de gevolgen van negatieve marktwaarden van swaps heeft veel bedrijven grote problemen bezorgd en hun topmannen ten val gebracht.
Inhoudsopgave
Voorwoord

1. Overzicht rentemanagement
2. Overzicht valutamanagement
3. De renteswap
4. De valutaswap
5. De commodity swap
6. De kredietswap
7. De inflatieswap
8. Waardering van swaps: de renteswap
9. Waardering van swaps: de valutaswap

Literatuur
Trefwoordenregister
Over de auteur
Over de serie
 9789462760844 /  Vakmedianet /  2015 /  1ste editie /  120p. /  pb / 

Swaps : een wegwijzer

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De swap is een derivaat dat de afgelopen jaren in negatieve zin volop in de belangstelling stond. Onvoldoende kennis van het instrument en het soms moedwillig door de verkopers ervan misbruik maken van deze onwetendheid hebben geleid tot heftige discussies, rechtszaken, verscherpte regelgeving en ethische reflectie. Met solide kennis van zaken gepaard aan een gezond en nuchter verstand kunnen echter de juiste financiële beslissingen worden genomen. Dat kost veel inspanning, maar de oogst - en die komt altijd later - zal ernaar zijn. Dit boek is de ploeg die de lezer helpt de veelal lastig te bewerken derivatenakkers weer tot bloei te brengen. Het maakt in de inleidende hoofdstukken stap voor stap de terminologie van derivaten duidelijk en toont op consistente wijze hun overeenkomsten en verschillen. Vervolgens wordt de werking ervan met talrijke rekenvoorbeelden inzichtelijk gemaakt. Na de uitleg van de werking van de swap worden de vijf belangrijkste swapcategorieën besproken: de rente-, de valuta-, de commodity-, de krediet- en de inflatieswap. Een onderschat en vaak onderbelicht aspect ten slotte is het waarderen van swaps. Juist de onwetendheid over de gevolgen van negatieve marktwaarden van swaps heeft veel bedrijven grote problemen bezorgd en hun topmannen ten val gebracht. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Overzicht rentemanagement 2. Overzicht valutamanagement 3. De renteswap 4. De valutaswap 5. De commodity swap 6. De kredietswap 7. De inflatieswap 8. Waardering van swaps: de renteswap 9. Waardering van swaps: de valutaswap Literatuur Trefwoordenregister Over de auteur Over de serie