DRIE - Vormgeven aan organisatieontwikkeling

Manon Ruijters - Ingelien Veldkamp

overzicht

'DRIE – Vormgeven aan organisatieontwikkeling' is geschreven voor iedereen die zich bezighoudt met of geïnteresseerd is in organisatieontwikkeling: interne en externe adviseurs, organisatieontwikkelaars, ontwerpers, HRD'ers, HRM'ers, studenten, begeleiders en anderen die praktisch betrokken zijn bij organisatieontwikkeling.
 9789013076981 /  Kluwer /  2012 /  1ste editie /  209p. /  pb / 

DRIE - Vormgeven aan organisatieontwikkeling

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Organisaties ontwikkelen voortdurend. Strategische sessies, productontwikkeling, cultuurverandering, opleidingen en heidagen, ze zijn niet meer weg te denken uit organisaties die steeds complexer worden en voortdurend voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Losse activiteiten blijken echter niet meer te volstaan om een organisatie in de juiste richting te krijgen.

Bovendien worden veel van deze vormen van organisatieontwikkeling 'uit de losse pols' en op basis van persoonlijke ervaringen en overtuigingen in gang gezet. En dat levert - ondanks alle energie die men erin steekt - lang niet altijd het gewenste resultaat op. Dus, welke interventies heeft een organisatie nodig om haar ambities te realiseren? Hoe weet je of een interventie de juiste is? Zijn verschillende interventies te combineren?

Het ontwerpen van samenhangende, adequate interventies voor organisatieontwikkeling is een kunst en een kunde. Het is een zelfstandig vak geworden, met eigen principes, taal en werkwijze die je als professional houvast geven. Manon Ruijters en Ingelien Veldkamp introduceren en ontsluiten dat nieuwe vakgebied. Ze presenteren een model rondom vier aspecten die in elke activiteit een rol spelen: Destinatie, Ruimte, Interventie en Eigenaren.

Het model -DRIE- combineert inzichten uit verschillende disciplines, zoals organisatieontwikkeling, leren in en van organisaties, organisatie- en veranderkunde en de invloed van ruimte/architectuur en verbindt dit met praktijkervaring. De essentie van DRIE is: weten wat je doet en waarom je het doet; creativiteit de ruimte geven, maar ook bewust expliciteren. Gaat het wel of niet werken in deze specifieke situatie en waarom? '

DRIE – Vormgeven aan organisatieontwikkeling' is geschreven voor iedereen die zich bezighoudt met of geïnteresseerd is in organisatieontwikkeling: interne en externe adviseurs, organisatieontwikkelaars, ontwerpers, HRD'ers, HRM'ers, studenten, begeleiders en anderen die praktisch betrokken zijn bij organisatieontwikkeling.

Inhoudsopgave

Woord vooraf

Inleiding

Samenvatting

Deel 1 De kunst en kunde van het ontwerpen

Leeswijzer 1. In de kunst en de kunde van het ontwerpen: de praktijk

2. In de kunst en de kunde van het ontwerpen: het vak

Deel 2 Het model

Leeswijzer 3. Introductie op het model van drie

4. Destinatie

5. Ruimte

6. Interventies

7. Eigenaren

Deel 3 De werkwijze Leeswijzer

8. Introductie op de werkwijze

9. Fase 1. Verkennen

10. Fase 2. Interpreteren

11. Fase 3. Expliciteren

12. Fase 4. Reflecteren

Deel 4 Handreikingen

Leeswijzer

 -Handreiking 1: Het Web

-Handreiking 2: De leerprofielen

-Handreiking 3: De 7 processen

-Handreiking 4: Het grondplan

-Handreiking 5: Het landschap

-Handreiking 6: De codex formae

-Handreiking 7: Een interventielijst

-Handreiking 8: Het kiezen van begeleiders

-Handreiking 9: Het ontwikkelen van een professioneel profiel

Bronnen van inspiratie

Literatuurlijst

Trefwoordenregister

Over de auteurs :

Manon Ruijters studeerde onder meer onderwijskunde en orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Leiden (1992). Zij is gepromoveerd op onderzoek naar de diversiteit van leren in en om organisaties. Haar interesse gaat uit naar de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat in het ontwikkelen van organisaties efficiëntie en effectiviteit in balans zijn met welzijn en geluk. Kernwoorden zijn organisatieontwikkeling, organisatieleren en professionele identiteit. Ze publiceert met regelmaat, waaronder Liefde voor leren (2006). Ruijters is adviseur bij Twynstra Gudde Adviseurs en Managers en lector Ecologie van het Leren bij de Stoas Hogeschool.

Ingelien Veldkamp was lange tijd partner bij Twynstra Gudde en werkt nu als zelfstandig adviseur