Hartelijk gefaciliteerd! Succesvol veranderen met de workshopaanpak : Praktijkboek voor het ontwerpen en faciliteren van workshops in organisaties - Inclusief DVD en uitneembare checklist

Annet Noordik - Jeroen Blijsie

overzicht

Vraagstukken effectief met groepen aanpakken. Een gedragen resultaat, besluit of plan. Kruisbestuiving van kennis en creativiteit. Van medewerkers of klanten. Beter samenwerken. Het oplossen van complexe, multidisciplinaire vraagstukken in organisaties vraagt om de inzet en de betrokkenheid van de mensen uit die organisatie.
 9789013046236 /  Kluwer /  2008 /  3de editie /  222 + cd-romp. /  hc / 

Hartelijk gefaciliteerd! Succesvol veranderen met de workshopaanpak : Praktijkboek voor het ontwerpen en faciliteren van workshops in organisaties - Inclusief DVD en uitneembare checklist

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Vraagstukken effectief met groepen aanpakken. Een gedragen resultaat, besluit of plan. Kruisbestuiving van kennis en creativiteit. Van medewerkers of klanten. Beter samenwerken. Het oplossen van complexe, multidisciplinaire vraagstukken in organisaties vraagt om de inzet en de betrokkenheid van de mensen uit die organisatie. Want hun steun, kennis en ervaring is de allergrootste succesfactor.

De workshopaanpak heeft zich in de praktijk bewezen om dit te bereiken. Maar hoe pakt u het aan? 'Hartelijk gefaciliteerd!' geeft antwoorden op vragen waar menig adviseur, projectleider, trainer, teamleider, manager en de beginnende of gevorderde facilitator mee worstelt:

- Mensen betrekken door middel van een workshop, hoe doe ik dat?

- Wat moet ik doen om mijn workshop goed voor te bereiden?

- Wat zijn de belangrijkste do's, don'ts, tips en valkuilen?

- Zelf faciliteren of uitbesteden?

- Hoe stel ik mij als facilitator op ten opzichte van mijn opdrachtgever?

- Hoe komt ik van een vraagstuk naar een doordracht draaiboek?

- Hoe ga ik om met lastige deelnemers?

Annet Noordik en Jeroen Blijsie hebben het organiseren en faciliteren van workshops toegankelijk en werkbaar gemaakt. Zij gaan in de zes hoofdstukken in op de kracht van de workshop, werkvormen, de competenties van de facilitator, groepsdynamica en beschrijven drie uitgebreide praktijkvoorbeelden. In hun workshopaanpak onderscheiden zij vijf stappen: verkennen, voorbereiden, faciliteren, vastleggen van de resultaten en vervol organiseren (VVFVV).

Voor iedere stap beschrijven zij de essentie, geven tips en benoemen de valkuilen. De bijgesloten checklist vat deze vijf stappen compact samen. De dvd biedt 100 minuten inspirerende gesprekken met de auteurs en de opdrachtgevers, demonstraties van werkvormen en wetenswaardigheden. Via de website heeft de lezer toegang tot handige sjablonen, voorbeelden van gehouden workshops en andere informatie.

Inhoudsopgave Welkom

1. De kracht van de workshop

2. De workshopaanpak in vijf stappen

3. De werkvormen, toolkit van de facilitator

4. De facilitator, regisseur van de dialoog

5. Omgaan met dwarsliggers en andere stoorzenders

6. Praktijkvoorbeelden Nawoord Inspiratiebronnen

Over de auteurs

Trefwoordenregister