Hypnotherapie : het gebruik van taal volgens de methoden van Milton H. Erickson

Richard Bandler - John Grindler

overzicht

In dit boek leggen de schrijvers ons enkele van de patronen voor van Ericksons gedrag bij hypnose. Ze geven volgens een makkelijk te leren, stapsgewijze aanpak een expliciet model dat deze vaardigheden beschikbaar stelt.
 9789060202685 /  De Toorts /  2009 /  7de editie /  246p. /  pb / 

Hypnotherapie : het gebruik van taal volgens de methoden van Milton H. Erickson

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Milton Erickson ondervindt internationale waardering als de meest vooraanstaande beoefenaar van medische hypnose. Meer dan enig ander op dit gebied is hij instaat geweest de ontzaglijke mogelijkheden die hypnose de mensheid biedt te verkennen en aan te tonen. Daarvan getuigen in dit boek o.a. de resultaten vaneen langdurig experiment met Aldous Huxley, een van de meest creatieve mensen van onze tijd.

Zijn gedrag is uitzonderlijk ingewikkeld als hij hypnotische bewustzijnstoestanden opwekt en gebruikt, maar toch is hij zeer systematisch; in het bijzonder zijn taalgebruik vertoont onderscheiden patronen.

In dit boek leggen de schrijvers ons enkele van de patronen voorvan Ericksons gedrag bij hypnose. Ze geven volgens een makkelijk te leren, stapsgewijze aanpak een expliciet model dat deze vaardigheden beschikbaar stelt. Nog nooit werden de structuren van zijn interventies zo grondig uit de doeken gedaan en zo overdraagbaar gemaakt.

Deel 1 van het boek bevat een aantal artikelen, spannende voorbeelden van Ericksons werkwijze met een evenwijdig lopend commentaar van de schrijvers dat de patronen aangeeft. In deel 2 worden de patronen in natuurlijke groepen ingedeeld, waardoor men een totaalbeeld krijgt van Ericksons werk en een manier gevonden kan worden de eigen ervaringen met hypnose te organiseren. Deel 3 geeft de stapsgewijze, expliciete presentatie van de aangegeven patronen, waardoor men vaardigheden krijgt om eik patroon te construeren door het inzicht in de formele kenmerken ervan.

De "hoofdpersoon" van dit boek, Milton H. Erickson, was al tijdens zijn leven een bekende maar niet door iedereen ook erkende beoefenaar van de medische hypnose. Tijdens een herstelperiode na een aanval van kinderverlamming toen hij achttien was en enige maanden vrijwel verlamd was, maar wel (en indirect juist extra goed) kon horen en zien, ontdekte hij naar eigen zeggen "verbijsterende tegenstrijdigheden tussen verbale en nonverbale communicatie" tijdens intermenselijk contact. Deze ontdekking werd het uitgangspunt voor zijn theorie en praktijk van psychotherapie, waarin een hoogst originele, maar moeilijke en zonder twijfel mede daardoor omstreden theorie over menselijke communicatie en gedrag gemengd is met taalkundige filosofieen en hypnotische technieken.

In dit boek geven twee auteurs over wie geen bijzonderheden worden gegeven (wel spreekt Erickson zelf zijn waardering voor hen uit) een overzicht van de methode-Erickson. Een hoofdstuk van ruim zestig bladzijden over een bijzonder onderzoek met Aldous Huxley documenteert iets van de serieuze aandacht die het werk van Erickson verdient.