Van Babel tot ontwerp : Concepten en methoden voor organisatieontwikkeling

Seth Maenen

overzicht

De werkwijze van organisaties doet vaak wenkbrauwen fronsen en maakt soms emoties en frustraties los. Ideeën over wat beter zou kunnen, worden druk besproken aan de koffiemachines en ruisen door de gangen. Een organisatie neerzetten en ontwikkelen is een vak op zich. Het is een uitdaging waar vele managers en bedrijfsleiders mee worstelen. 'Van Babel tot ontwerp' brengt de basisinzichten die noodzakelijk zijn om een organisatie te ontwikkelen, samen in één coherente aanpak. Je wordt uitgedaagd om je eigen denkbeelden over organisaties in vraag te stellen.
 9789463371551 /  Pelckmans Pro /  2018 /  1ste editie /  174p. /  pb / 

Van Babel tot ontwerp : Concepten en methoden voor organisatieontwikkeling

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De werkwijze van organisaties doet vaak wenkbrauwen fronsen en maakt soms emoties en frustraties los. Ideeën over wat beter zou kunnen, worden druk besproken aan de koffiemachines en ruisen door de gangen. Een organisatie neerzetten en ontwikkelen is een vak op zich. Het is een uitdaging waar vele managers en bedrijfsleiders mee worstelen.

'Van Babel tot ontwerp' brengt de basisinzichten die noodzakelijk zijn om een organisatie te ontwikkelen, samen in één coherente aanpak.

Je wordt uitgedaagd om je eigen denkbeelden over organisaties in vraag te stellen. Stapsgewijs word je meegenomen in een wetenschappelijk gefundeerde aanpak om je eigen organisatie beter te stroomlijnen.

Het model dat wordt aangereikt in dit boek is als een kompas waarmee organisaties tot een beter gestroomlijnd ontwerp kunnen komen. Een beter ontwerp betekent meer engagement van de medewerkers, minder frustraties en energieverlies, en een betere focus op de strategische doelstellingen.

Inhoudsopgave

Voorwoord:

Design aan het werk - Geert Van Hootegem

Inleiding: Crappy people of crappy systems?

1. Technocraat, sensei of revolutionair

2. Een organisatiecanvas met acht bouwstenen

3. Organisatieregimes: het Canvas toegepast

4. De tragiek van bijziende mens

5. Operationele eenheden ontwerpen

6. Het doseren van leiderschap in structuurontwerp

7. Entropie in het binnenwerk van teams

Nawoord: Van Babel tot beter voor mensen en organisaties

Referenties

Register

Over de auteur :

Seth Maenen adviseert organisaties bij het ontwerpen en implementeren van een verbeterde structuur in de zorgsector, de industrie en de dienstensector. Hij is verbonden aan Flanders Synergy en doceert aan de Antwerp Management School en het University College Leuven Limburg