Veilig voedsel. Microbiologische principes, chemische en fysische factoren

Roelina Dijk

overzicht

Dit boek geeft inzicht in de factoren die een rol spelen bij de bereiding van veilig voedsel. De microbiologische kant komt uitgebreid aan bod met onderwerpen als: groei van micro-organismen, besmetting, bederf, voedselinfecties en/of -vergiftiging, pathogenen, reiniging en desinfectie en de omgang met voedselveiligheidssystemen. Verder worden de belangrijkste chemische factoren besproken (waaronder natuurlijke gifstoffen en bestrijdingsmiddelen) en de mogelijke fysieke verontreinigingen zoals stukjes glas, metaaldeeltjes en stukjes rubber.
Voor de derde druk is vooral hoofdstuk 3 Chemische voedselveiligheid grondig herzien en aangepast aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen.
 9789024418978 /  Boom /  2018 /  3de editie /  192p. /  pb / 

Veilig voedsel. Microbiologische principes, chemische en fysische factoren

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De vraag naar veilig voedsel is groot. Naar schatting worden jaarlijks 680.000 mensen ziek door het eten van besmet voedsel. Daarom is het waarborgen van veilig voedsel belangrijk op alle plaatsen waar met voedsel wordt gewerkt. Denk aan cateraars, groot- en instellingskeukens, restaurants en de levensmiddelen producerende bedrijven. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen hun gezondheid niet in gevaar brengt.

Dit boek geeft inzicht in de factoren die een rol spelen bij de bereiding van veilig voedsel. De microbiologische kant komt uitgebreid aan bod met onderwerpen als: groei van micro-organismen, besmetting, bederf, voedselinfecties en/of -vergiftiging, pathogenen, reiniging en desinfectie en de omgang met voedselveiligheidssystemen.

Verder worden de belangrijkste chemische factoren besproken (waaronder natuurlijke gifstoffen en bestrijdingsmiddelen) en de mogelijke fysieke verontreinigingen zoals stukjes glas, metaaldeeltjes en stukjes rubber. Voor de derde druk is vooral hoofdstuk 3 Chemische voedselveiligheid grondig herzien en aangepast aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen.

Zo is er meer aandacht voor de belangrijkste mycotoxinen en mariene biotoxinen, zijn de fytotoxinen uitgebreid met informatie over pyrrolizidine en tropaanalkaloïden, komt erucazuur aan bod en is het onderdeel 'Gifstoffen via voedselcontactoppervlakken' toegevoegd aan dit hoofdstuk. Alle andere hoofdstukken zijn geactualiseerd.

Veilig voedsel - Microbiologische principes, chemische en fysische factoren geeft inzicht in de factoren die een rol spelen bij de bereiding van veilig voedsel.

De microbiologische kant komt uitgebreid aan bod met onderwerpen als: groei van micro-organismen, besmetting, bederf, voedselinfecties en/of -vergiftiging, pathogenen, reiniging en desinfectie en de omgang met voedselveiligheidssystemen.

Verder worden de belangrijkste chemische factoren besproken (waaronder natuurlijke gifstoffen en bestrijdingsmiddelen) en de mogelijke fysieke verontreinigingen zoals stukjes glas, metaaldeeltjes en stukjes rubber.

Nieuw in deze druk

•aanpassingen vanuit nieuwe inzichten en veranderde wetgeving;

•actuele voorbeelden uit de huidige praktijk;

•hoofdstuk over chemische voedselveiligheid grondig herzien en uitgebreid.

Uniek aan dit boek

•Een volledig en concreet studieboek dat ingewikkelde materie toegankelijk en helder uitlegt.

•Sluit aan op het niveau van de hbo-student en zeer geschikt voor practicumonderwijs.

•Derde druk grondig herzien en aangepast aan nieuwe ontwikkelingen.

Over de auteur :

Roelina Dijk is zelfstandig levensmiddelenmicrobioloog. Ze werkt onder meer voor FiMM training & control in food safety. Verder is ze (hoofd)auteur en eindredacteur van het boek Microbiologie van voedingsmiddelen, methoden, principes en criteria en schrijft ze voor haar blog De Dames Dijk weten alles over eten