Veranderdiagnose

Rob Van Es

overzicht

'Veranderdiagnose' van Rob van Es' is uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2009. De keuze van de jury viel op dit boek, omdat dit in de ogen van de jury het meest vernieuwende en verfrissende boek van het afgelopen jaar is geweest. De actualiteit is bovendien zeer hoog omdat er een behoorlijke behoefte is voor een andere wijze van veranderen.
 9789013048292 /  Kluwer /  2008 /  1ste editie /  208p. /  hc / 

Veranderdiagnose

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Driekwart van de verandertrajecten mislukt. De reden? Veel veranderaars kijken wel, maar zien weinig.

'Veranderdiagnose' biedt daarom op een bijzondere wijze een inleiding tot de organisatiediagnostiek: via kunstvormen.

Het boek legt door middel van kunstvormen bloot waar het in het diagnosticeren meestal fout gaat.

Rob van Es maakt u wegwijs in het stellen van de veranderdiagnose aan de hand van 26 schilderijen en litho's, 19 films en 11 gedichten.

Door het ontleden van bijvoorbeeld een schilderij of gedicht leert u te kijken naar alle onderdelen van het kunstwerk en dus ook van de organisatie. Dit resulteert in een helder model, dat u meteen in de praktijk kunt toepassen.

In 'Veranderdiagnose' komen onder meer de volgende aspecten aan bod: de begrippen bovenstroom en onderstroom, de veranderingsvraagstukken van onderen aanpakken, de acht metaforen van Garet Morgan bewerkt, inzoomen en uitzoomen op organisaties, het reconstrueren van het draaiboek van de organisatie