Veranderen van organisatiecultuur /veelvoudigheid in denken en doen

Rob Van Es

overzicht

Wat is organisatiecultuur? Op welke wijze en onder welke voorwaarden is zo'n cultuur adequaat te veranderen? Welke trends tekenen zich daarbij af?
 9789075458459 /  Lenthe Publishers /  2008 /  301p. /  hc / 

Veranderen van organisatiecultuur /veelvoudigheid in denken en doen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Details

Onder redactie van Rob Van Es. Met bijdragen van Ernst Drukker, Jacqueline Franssens, Erik Gerritsen, Wim Heine, John Horlings, Bart Lensink, Juditha Melssen, Odette Moeskops, Thomas Pels, Gerdine Van Ramhorst, Gerard Van Reekum en GetJan Schuiling

Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen met het doel diensten of producten te realiseren. Een organisatie is een ding, bijvoorbeeld een logo of een gebouw en een proces, bijvoorbeeld het samenwerken in de praktijk. Iedere organisatie heeft een cultuur die gedeeld wordt met een grotere groep, een afdeling, een branche, of zelfs een land. Zie dat maar eens te veranderen…

Dit boek bevat een aantal zeer interessante casestudies. Bijvoorbeeld de door Toyota ontwikkelde ‘lean methode’ die is toegepast bij Sara Lee. Ook een uitgebreid verslag van de aanpak van Erik Gerritsen, oud gemeentesecretaris van Amsterdam over zeven jaren van cultuurverandering bij de gemeente Amsterdam. En niet te missen cases over de vrijwilligersorganisatie van het Rode Kruis en de culturen van fuserende lokale Rabobanken.

Cultuurverandering wordt wel het meest weerbarstige onderdeel van veranderingsprocessen genoemd.

Dit boek, onder redactie van organisatiefilosoof Rob van Es, levert vanuit een historisch perspectief een belangrijke bijdrage aan het begrijpen van cultuur.

Onder het motto ‘niet alles kan en niet alles lukt’ hebben dertien veranderaars een groot aantal inzichten gebundeld.