Verborgen plaatsen van wijsheid : Een revolutionaire visie op de wortels van onze beschaving : De erfenis van Parmenides

Peter Kingsley

overzicht

Eeuwenoude inscripties in marmer, veertig jaar geleden in Zuid Italiƫ ontdekt, vertellen ons dingen die zo verbijsterend zijn dat wetenschappers er het stilzwijgen over bewaren. Peter Kingsley slaagt erin de wijsheidstraditie, die aan de wortels van onze westerse beschaving ligt, op het spoor te komen. Aan de hand van veel nog onbegrepen bronnenmateriaal weet hij de mystieke traditie van de oudste Griekse filosofen en mystici voor een deel te reconstrueren.
 9789020285604 /  Ankh Hermes /  1999 /  1ste editie /  180p. /  hc / 

Verborgen plaatsen van wijsheid : Een revolutionaire visie op de wortels van onze beschaving : De erfenis van Parmenides

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Eeuwenoude inscripties in marmer, veertig jaar geleden in Zuid Italië ontdekt, vertellen ons dingen die zo verbijsterend zijn dat wetenschappers er het stilzwijgen over bewaren. Peter Kingsley slaagt erin de wijsheidstraditie, die aan de wortels van onze westerse beschaving ligt, op het spoor te komen. Aan de hand van veel nog onbegrepen bronnenmateriaal weet hij de mystieke traditie van de oudste Griekse filosofen en mystici voor een deel te reconstrueren.

Kingsley beschrijft hoe de dichter Parmeneides, de grondlegger van de westerse filosofie, zijn reis naar de onderwereld verbeeldt. Hier onthult zich een wereld van onwaarschijnlijke schoonheid. In donkere diepten wacht de Godin haar leerling op en openbaart hem de waarheid omtrent zijn werkelijke zelf. In de inwijdingscultuur, waarvan Parmeneides deel uitmaakte, komen we ongemeen boeiende aspecten tegen als tempelslaap en genezing door middel van dromen.

Dit alles vond plaats in zeer oude 'tempelslaapcentra' in grotten en andere donkere plaatsen. De schrijver voert overtuigend aan dat Parmeneides' symbolische reis naar de onderwereld in feite een innerlijke ontdekkingstocht is. Hij nodigt ons uit om op zoek te gaan naar donkere, verborgen plaatsen van wijsheid in onszelf Hiermee zullen we niet alleen onszelf maar ook onze veruiterlijkte en verarmde westerse cultuur kunnen transformeren. Verborgen plaatsen van wijsheid behoort niet tot het genre fictie.

De ontdekkingen, de documenten, de mensen die erin worden beschreven zijn even werkelijk als wijzelf. Het is het verhaal van onze eigen geschiedenis. Recensie(s) De Griekse denker Parmen(e)ides (515-445 v.Chr.) ziet men meestal als de vader van de westerse filosofie, maar Kingsley plaatst hem in een traditie waarin het rationele berust op irrationele ervaringen: op de magisch-mystieke praktijk van de verering van Apollo en de Zon en van Orpheus en Persephone, die afdaalden in de onderwereld. Inwijdelingen leerden hun innerlijk te ontsluiten en het doodsgebied te betreden en zo via eenheidservaring wijsheid te vinden.

De philo-sophos is hier niet primair een denker. Kingsley stelt dan ook dat Plato Parmenides ten onrechte annexeerde voor zijn ideeen: voor Parmenides c.s. was het ware, goede en schone alleen buiten het aardse leven te vinden. Wijsheid was voor hen bovennatuurlijk en praktisch. Hun traditie sloot nauw aan bij het Aziatische sjamanisme. Zij combineerden poetische orakeltaal en profetie met de gaven te genezen en regels te stellen voor de samenleving. Kingsley's in veel opzichten overtuigende verhaal is vooral een betoog; hij weegt niet uitgebreid de argumentatie van de traditionele filosofiegeschiedenis. Dat maakt het geschikt voor een groter, niet wetenschappelijk gevormd publiek.