Waarom we doen wat we doen : De logica van ons gedrag

Tim Harford

overzicht

Een econoom probeert in feite de regels van menselijk gedrag te begrijpen, economie gaat immers over hoe wij onze behoeften bevredigen en welke keuzes we daarbij maken. Want of dat nu op rationele, irrationele, bewuste of onbewuste gronden gebeurt, we máken keuzes. Het gedrag dat daaruit volgt is een gevolg van die keuzes.
 9789047000327 /  Business Contact /  2008 /  1ste editie /  296p. /  pb / 

Waarom we doen wat we doen : De logica van ons gedrag

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Een econoom probeert in feite de regels van menselijk gedrag te begrijpen, economie gaat immers over hoe wij onze behoeften bevredigen en welke keuzes we daarbij maken. Want of dat nu op rationele, irrationele, bewuste of onbewuste gronden gebeurt, we máken keuzes.

Het gedrag dat daaruit volgt is een gevolg van die keuzes. En er is momenteel niet één econoom die over dit onderwerp op een levendiger en boeiender manier schrijft dan Tim Harford.

Wat we doen in het leven is vaak het gevolg van een – wellicht onbewuste – inschatting van een risico, of van de afweging van voordelen en nadelen. Harford laat zien dat we zelfs bij emotionele onderwerpen zoals relatieproblemen en seksuele voorkeuren een logische beslissing nemen.

Harford schuwt ook de grotere thema’s niet, en geeft opmerkelijke en zelfs schokkende verklaringen voor de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog en inkomensverschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Na het lezen van Waarom we doen wat we doen wordt duidelijk waarom het zo logisch is dat jouw baas zoveel meer verdient dan jij, jongeren tegenwoordig meer orale seks hebben en vrouwen steeds later kinderen krijgen.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat mensen drijft.

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Introductie tot de logica van ons gedrag

2. Las Vegas

3. Wordt echtscheiding onderschat?

4. Waarom je baas te veel salaris krijgt

5. In de buurt

6. De gevaren van rationeel racisme

7. De wereld is niet plat

8. Rationele revoluties

9. Een miljoen jaar logica

Dankbetuiging

Noten

Register