Werkt teamwerk?

Anne Delarue - Geert Van Hootegem - Rik Huys - Stijn Grijp

overzicht

Op basis van een onderzoek bij 950 organisaties wordt door de auteurs aangetoond dat de hedendaagse werknemer volop in team werkt. Het zijn evenwel teams waarbij leidinggevenden grotendeels de baas blijven. Aangetoond wordt dat teamwerk inderdaad werkt. Teamwerk bevordert de innovatiecapaciteit van organisaties en faciliteert de combinatie arbeid-privé.
 9789033456605 /  Acco /  2004 /  176p. /  pb / 

Werkt teamwerk?

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Wie de managementliteratuur volgt, weet het intussen wel. Recepten komen en gaan. Daarop is evenwel één uitzondering: teamwerk. Reeds decennia lang krijgt team based work een respectvolle plaats in zowat elke organisatietheorie en managementbenadering. Ondanks de voortdurende lofzang die teamwerk te beurt valt, wisten we tot nu toe weinig over de reële omvang en impact van teamwerk.

Dit boek maakt daar voorgoed komaf mee. Op basis van een onderzoek bij 950 organisaties wordt aangetoond dat de hedendaagse werknemer volop in team werkt. Het zijn evenwel teams waarbij leidinggevenden grotendeels baas blijven.

In het boek wordt aangetoond dat teamwerk inderdaad werkt. Het bevordert de innovatiecapaciteit van organisaties en het faciliteert de combinatie arbeid-privé. Dit boek is een aanrader voor managers en werknemers die in team (willen) werken. Het biedt een wetenschappelijke basis aan consultants die oog hebben voor wat er effectief reilt en zeilt op de werkvloer.

Op onderzoek gebaseerde adviezen met betrekking tot teamwerk behoren eindelijk tot de mogelijkheden. Maar het boek richt zich bovenal tot elke kritische waarnemer van de hedendaagse organisatie.

Over de auteurs:

ANNE DELARUE is werkzaam op het departement sociologie, afdeling arbeids- en organisatiesociologie van de K.U. Leuven. Momenteel bereidt ze als aspirant-onderzoeker van het F.W.O. een doctoraat voor rond de performantie-outcomes van teamwerk.

GEERT VAN HOOTEGEM is professor aan de K.U. Leuven waar hij sociologie van de arbeidsorganisatie en de arbeidsmarkt doceert. Daarvoor was hij als sectorverantwoordelijke verbonden aan het Hoger Instituut voor de Arbeid en de Nijmegen School of Management.

RIK HUYS is verbonden aan de sector arbeid en organisatie van het Hoger Instituut voor de Arbeid.

STIJN GRYP is werkzaam op het departement sociologie, afdeling arbeids- en organisatiesociologie van de K.U. Leuven, en is tevens verbonden aan het Steunpunt Ondernemingen, Ondernemerschap en Innovatie.