Weten hoe het werkt : De Vanguard Methode voor managers

Mirjam Coret -Chrétien Feiser - Anneke Schreel - Michel Grunwald

overzicht

Dit boek gaat over de vragen waar (top)managers en bestuurders in dienstverlenende organisaties voor staan. Het gaat over oplossingen die niets oplossen, maar toch steeds opnieuw gebruikt worden en het dominante managementdenken dat daar achter zit.

'Weten hoe het werk werkt' laat zien dat een fundamentele verandering van een (dienstverlenende) organisatie mogelijk is. Het start met te leren kijken naar de eigen organisatie vanuit het perspectief van de klant. Door zelf het werk in te gaan, en op een systematische wijze te onderzoeken hoe het werk werkt en vooral waarom het werk is zoals het is, kunnen de onderliggende patronen en oorzaken van het presteren van de organisatie helder gemaakt worden.

Deze aanpak vraagt een heel andere manier van denken over werk en het organiseren van werk. Dit boek illustreert met talloze voorbeelden waar je uit kunt komen wanneer je juist als topmanager of bestuurder je eigen denken durft uit te dagen.

Mirjam Coret laat zien dat veel kennis verborgen zit in het werk en dat managers alleen door het werk in te gaan kunnen leren hoe ze hun organisatie en de dienstverlening beter kunnen inrichten om klanten te geven waar ze behoefte aan hebben, en bovendien tegen veel lagere kosten.
Inhoudsopgave
Voorwoord
Inleiding

1. Barsten in de spiegel
1.1 Het ziekenhuis
1.2 De politie
1.3 De gemeente
1.4 ICT: een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen
1.5 De scherven bijeengeveegd

2. Anders denken
2.1 Hoe managers denken
2.2 Er is een andere manier

3. In het werk
3.1 De Vanguard Methode
3.2 Hoe Vanguard werkt
3.3 Vragen uit de Vanguardaanpak

4. Verbeter het werk
4.1 Wat is de bedoeling van het werk?
4.2 Hoe ziet ‘perfect’ eruit?
4.3 Hoe ziet ‘schoon’ eruit?
4.4 Hoe weet je dat werk beter gaat?
4.5 Tegen welke obstakels loop je aan als je probeert het werk perfect en schoon uit te voeren?
4.6 Hoe worden kwesties opgepakt?
4.7 Welke andere rollen en deskundigheden heb je nodig?
4.8 Hoe ontwikkel je deskundigheid?
4.9 Hoe krijg je de rest van de organisatie mee in de verandering? Wie eerst en wie later?
4.10 Hoe leer je managers in het werk om de goede dingen te doen?
4.11 Hoe neem je (keten)partners en toeleveranciers mee in het proces?
4.12 Hoe zorg je voor duurzaamheid van de verandering in de organisatie?
4.13 Hoe communiceer je over veranderen?
4.14 Tot slot

5. Aan het werk
5.1 Wat is goed leiderschap?
5.2 Obstakels voor goed leiderschap
5.3 En dan de praktijk

6. In een traditie
6.1 William Edwards Deming
6.2 Taiichi Ohno
6.3 Russell Ackoff
6.4 Chris Argyris
6.5 Frederick Irving Herzberg
6.6 Alfie Kohn
6.7 John Seddon

Literatuur
Over de auteurs
 9789013123753 /  Vakmedianet /  2014 /  1ste editie /  233p. /  pb / 

Weten hoe het werkt : De Vanguard Methode voor managers

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Dit boek gaat over de vragen waar (top)managers en bestuurders in dienstverlenende organisaties voor staan. Het gaat over oplossingen die niets oplossen, maar toch steeds opnieuw gebruikt worden en het dominante managementdenken dat daar achter zit. 'Weten hoe het werk werkt' laat zien dat een fundamentele verandering van een (dienstverlenende) organisatie mogelijk is. Het start met te leren kijken naar de eigen organisatie vanuit het perspectief van de klant. Door zelf het werk in te gaan, en op een systematische wijze te onderzoeken hoe het werk werkt en vooral waarom het werk is zoals het is, kunnen de onderliggende patronen en oorzaken van het presteren van de organisatie helder gemaakt worden. Deze aanpak vraagt een heel andere manier van denken over werk en het organiseren van werk. Dit boek illustreert met talloze voorbeelden waar je uit kunt komen wanneer je juist als topmanager of bestuurder je eigen denken durft uit te dagen. Mirjam Coret laat zien dat veel kennis verborgen zit in het werk en dat managers alleen door het werk in te gaan kunnen leren hoe ze hun organisatie en de dienstverlening beter kunnen inrichten om klanten te geven waar ze behoefte aan hebben, en bovendien tegen veel lagere kosten. Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding 1. Barsten in de spiegel 1.1 Het ziekenhuis 1.2 De politie 1.3 De gemeente 1.4 ICT: een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen 1.5 De scherven bijeengeveegd 2. Anders denken 2.1 Hoe managers denken 2.2 Er is een andere manier 3. In het werk 3.1 De Vanguard Methode 3.2 Hoe Vanguard werkt 3.3 Vragen uit de Vanguardaanpak 4. Verbeter het werk 4.1 Wat is de bedoeling van het werk? 4.2 Hoe ziet ‘perfect’ eruit? 4.3 Hoe ziet ‘schoon’ eruit? 4.4 Hoe weet je dat werk beter gaat? 4.5 Tegen welke obstakels loop je aan als je probeert het werk perfect en schoon uit te voeren? 4.6 Hoe worden kwesties opgepakt? 4.7 Welke andere rollen en deskundigheden heb je nodig? 4.8 Hoe ontwikkel je deskundigheid? 4.9 Hoe krijg je de rest van de organisatie mee in de verandering? Wie eerst en wie later? 4.10 Hoe leer je managers in het werk om de goede dingen te doen? 4.11 Hoe neem je (keten)partners en toeleveranciers mee in het proces? 4.12 Hoe zorg je voor duurzaamheid van de verandering in de organisatie? 4.13 Hoe communiceer je over veranderen? 4.14 Tot slot 5. Aan het werk 5.1 Wat is goed leiderschap? 5.2 Obstakels voor goed leiderschap 5.3 En dan de praktijk 6. In een traditie 6.1 William Edwards Deming 6.2 Taiichi Ohno 6.3 Russell Ackoff 6.4 Chris Argyris 6.5 Frederick Irving Herzberg 6.6 Alfie Kohn 6.7 John Seddon Literatuur Over de auteurs