De Valks juridisch woordenboek

Dirk Dirix - Paul Van Orshoven - Bernard Tilleman

overzicht

“De Valks Juridisch Woordenboek is een onmisbaar werkinstrument voor juristen, vertalers, rechtsstudenten en al wie in Vlaanderen belangstelling heeft voor het recht”.
 9789050956840 /  Intersentia /  hc /  3de editie /  621p. /  2011 / 

De Valks juridisch woordenboek

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

In al de ons omringende landen bestaan er uitstekende verklarende juridische woordenboeken. Zo beschikken onze noorderburen vanouds over het Fockema Andreae’s Juridisch Woordenboek, terwijl in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten respectievelijk Cornu, Creifelds en Black’s law een stevige reputatie genieten.

In België bestond een dergelijk algemeen juridisch woordenboek – enige sectoriële woordenboeken en lexicons niet te na gesproken – vooralsnog niet. Het nut en het succes van de buitenlandse voorbeelden hebben de redacteurs geïnspireerd om ook voor Vlaanderen een dergelijk boek samen te stellen.

In deze derde herziene en uitgebreide druk wordt het bij ons geldende recht, het weze van Belgische, internationale, Europese of Vlaamse oorsprong, volledig bestreken. Bij elk lemma worden ook de Franse en Duitse vertalingen, de belangrijkste subtrefwoorden, de pertinente wetgeving en eventuele synoniemen of verwante begrippen vermeld.

Het woordenboek is de vrucht van een samenwerking tussen al de titularissen van de juridische basisvakken aan de Leuvense faculteit rechtsgeleerdheid en vele van hun medewerkers, als “erfdienstbaarheid” aan hun onderwijs, ten behoeve van hun studenten en alumni en alle andere geïnteresseerden. Daarom hebben zij het woordenboek de naam meegegeven van het hoofdkwartier van de Leuvense faculteit rechtsgeleerdheid, het befaamde college “De Valk”.