Adviseren in verandering : Een horizontale manier van adviseren

Adriaan Bekman

overzicht

Organisaties leven gemiddeld niet zo lang en het zijn vooral de managers die daar verantwoordelijkheid voor dragen. Zij hebben moeite met het managen van veranderingen. Organisaties zijn wel de instituten die onze maatschappij dragen en dat vraagt geĆÆnspireerd leiderschap.
 9789023244180 /  Van Gorcum /  2005 /  1ste editie /  168p. /  hc / 

Adviseren in verandering : Een horizontale manier van adviseren

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Organisaties leven gemiddeld niet zo lang en het zijn vooral de managers die daar verantwoordelijkheid voor dragen. Zij hebben moeite met het managen van veranderingen. Organisaties zijn wel de instituten die onze maatschappij dragen en dat vraagt geïnspireerd leiderschap. Dit is het vraagstuk.

Organisaties en hun managers worden op de proef gesteld door hun klanten, door nieuwe wetgeving, door verrassende verlangens van partners en medewerkers. Organisatiemanagers moeten zich daarom echt inspannen aan de tijd te blijven en moeten de veranderingen die nodig zijn doorzetten. Het leiden van een organisatieverandering is blijkbaar een complexe en veeleisende opgave waar we nog weinig van af weten. Dit is de uitdaging.

In 'Adviseren in verandering' gaat Adriaan Bekman op zoek naar manieren waarop adviseurs managers kunnen ondersteunen en aanvullen bij de opzet en implementatie van veranderingen en vernieuwingen in hun organisatie. Daarbij beschrijft hij het repertoire van de adviseur en biedt hij een methodologische onderbouwing. Drie uitgebreide praktijkvoorbeelden brengen zijn betoog tot leven.

Over de auteur :

Adriaan Bekman heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als adviseur van organisaties en ondernemingen in binnen- en buitenland. Evenals in zijn eerdere boeken biedt hij de lezer een aantal verrassende nieuwe inzichten, met als doel om zowel een bijdrage te leveren aan het proces voor organisatie-ontwikkeling als een impuls te geven aan het adviesvak.

Adviseren in verandering
Deel 1 Het adviesrepertoire
1 De organisatie als de ultieme menselijke creatie
2 De adviesopdracht
3 Het adviesrepertoire
4 Vier kernprocessen van adviseren

Deel 2 Praktijkvoorbeelden
5 Het Verzorgingshuis in Nederland
6 Het industriele bedrijf in Italie
7 De agrarische firma in Brazilie

Deel 3 Concepten en methoden
8 Een visie op mens en organisatieontwikkeling
9 Adviesconcepten
10 De adviesmethodologie
11 De professionaliseringsvijfhoek van de adviseur
12 Een leerprogramma voor de adviseur