Het grote geldboek voor de kleine ondernemer : in 5 praktische stappen je fincieën doen en begrijpen

Stephan Zwanikken

overzicht

Ondernemers hebben allemaal te maken met financiële uitdagingen en velen hebben hier moeite mee. Met dit boek leert een ondernemer (zzp'er) in vijf praktische stappen zijn financiën doen en begrijpen. Van businessplan tot aangifte inkomstenbelasting. Zonder deze kennis kun je de financiële risico's en voordelen van een onderneming onmogelijk begrijpen. Het boek leert je de CFO van je eigen bedrijf te worden. Als je meedoet aan het spel van ondernemen, wil je ook weten of je wint!

Het grote geldboek voor de kleine ondernemer:
·Vermindert stress: je schept orde in de papieren en digitale chaos, je leert beter plannen, je weet altijd hoe je er financieel voorstaat, de belastingtijd wordt pijnloos en je hebt geen nare verrassingen meer.
·Verhoogt de winst: je bespaart en verdient geld, omdat je de cijfers begrijpt die het verhaal vertellen van je onderneming.
·Vergroot financiële zekerheid: je leert beter met geld en cijfers omgaan en je hebt nooit meer onverwacht geld tekort.

Dit bereik je in 5 praktische stappen:
1. Maak een plan: weet waarom je gaat ondernemen, schrijf je businessplan op 1 A4 en vertaal dit in een gedegen begroting.
2. Administratie op orde: breng orde in de papieren en digitale chaos met een slim ordnersysteem en weet wat je allemaal moet bijhouden.
3. Gegevens verwerken: richt je boekhouding in en verwerk eenvoudig alle bonnetjes, facturen en dagafschriften in je administratie (of weet hoe dat voor je gedaan wordt).
4. Inzicht in cijfers: krijg inzicht in de financiële situatie van je onderneming, lees en begrijp de financiële rapportages en stuur op kengetallen.
5. Controle over financiën: ken de aftrekbaarheid van kosten en btw, vergeet niets tijdens de jaarafsluiting, stel de jaarrekening op en doe je belastingaangiften.
Inhoudsopgave
Voorwoord
Inleiding
Registreer je boek!

STAP 1: MAAK EEN PLAN
1. Bereid je goed voor op het ondernemerschap
2. Formuleer je unieke aanbod
3. Regel nu de volgende zaken
4. Maak een simpel businessplan op 1 A4
5. Stel een financieel plan op in 5 praktische stappen

STAP 2: ADMINISTRATIE OP ORDE
6. Schep orde in de papieren en digitale chaos
7. Beheer je btw-administratie
8. Houd een uren- en kilometerregistratie bij

STAP 3: GEGEVENS VERWERKEN
9. Richt je boekhouding in
10. Verwerk transacties in je boekhouding

STAP 4: INZICHT IN CIJFERS
11. Weet welke rapportages belangrijk zijn
12. Begrijp de winst- en verliesrekening
13. Lees en begrijp de balans
14. Stuur op kengetallen
15. Vergelijk je resultaten op vier manieren
16. Maak goede investeringsbeslissingen

STAP 5: CONTROLE OVER FINANCIËN
17. Ken de aftrekbaarheid van kosten en btw
18.Vergeet niets tijdens de jaarafsluiting
19. Verzorg de jaarafsluiting
20. Doe aangifte omzetbelasting
21. Doe aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting
22. Bereken of je geld terugkrijgt

Begrippenlijst
Bijlagen
Bijlage 1: Rekeningschema
Bijlage 2: Beslisboom
Bijlage 3: Aftrekbaarheid kosten en btw

Over de auteur
Trefwoordenregister
 9789462760868 /  Vakmedianet /  2015 /  1ste editie /  350p. /  pb / 

Het grote geldboek voor de kleine ondernemer : in 5 praktische stappen je fincieën doen en begrijpen

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Ondernemers hebben allemaal te maken met financiële uitdagingen en velen hebben hier moeite mee. Met dit boek leert een ondernemer (zzp'er) in vijf praktische stappen zijn financiën doen en begrijpen. Van businessplan tot aangifte inkomstenbelasting. Zonder deze kennis kun je de financiële risico's en voordelen van een onderneming onmogelijk begrijpen. Het boek leert je de CFO van je eigen bedrijf te worden. Als je meedoet aan het spel van ondernemen, wil je ook weten of je wint! Het grote geldboek voor de kleine ondernemer: ·Vermindert stress: je schept orde in de papieren en digitale chaos, je leert beter plannen, je weet altijd hoe je er financieel voorstaat, de belastingtijd wordt pijnloos en je hebt geen nare verrassingen meer. ·Verhoogt de winst: je bespaart en verdient geld, omdat je de cijfers begrijpt die het verhaal vertellen van je onderneming. ·Vergroot financiële zekerheid: je leert beter met geld en cijfers omgaan en je hebt nooit meer onverwacht geld tekort. Dit bereik je in 5 praktische stappen: 1. Maak een plan: weet waarom je gaat ondernemen, schrijf je businessplan op 1 A4 en vertaal dit in een gedegen begroting. 2. Administratie op orde: breng orde in de papieren en digitale chaos met een slim ordnersysteem en weet wat je allemaal moet bijhouden. 3. Gegevens verwerken: richt je boekhouding in en verwerk eenvoudig alle bonnetjes, facturen en dagafschriften in je administratie (of weet hoe dat voor je gedaan wordt). 4. Inzicht in cijfers: krijg inzicht in de financiële situatie van je onderneming, lees en begrijp de financiële rapportages en stuur op kengetallen. 5. Controle over financiën: ken de aftrekbaarheid van kosten en btw, vergeet niets tijdens de jaarafsluiting, stel de jaarrekening op en doe je belastingaangiften. Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Registreer je boek! STAP 1: MAAK EEN PLAN 1. Bereid je goed voor op het ondernemerschap 2. Formuleer je unieke aanbod 3. Regel nu de volgende zaken 4. Maak een simpel businessplan op 1 A4 5. Stel een financieel plan op in 5 praktische stappen STAP 2: ADMINISTRATIE OP ORDE 6. Schep orde in de papieren en digitale chaos 7. Beheer je btw-administratie 8. Houd een uren- en kilometerregistratie bij STAP 3: GEGEVENS VERWERKEN 9. Richt je boekhouding in 10. Verwerk transacties in je boekhouding STAP 4: INZICHT IN CIJFERS 11. Weet welke rapportages belangrijk zijn 12. Begrijp de winst- en verliesrekening 13. Lees en begrijp de balans 14. Stuur op kengetallen 15. Vergelijk je resultaten op vier manieren 16. Maak goede investeringsbeslissingen STAP 5: CONTROLE OVER FINANCIËN 17. Ken de aftrekbaarheid van kosten en btw 18.Vergeet niets tijdens de jaarafsluiting 19. Verzorg de jaarafsluiting 20. Doe aangifte omzetbelasting 21. Doe aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting 22. Bereken of je geld terugkrijgt Begrippenlijst Bijlagen Bijlage 1: Rekeningschema Bijlage 2: Beslisboom Bijlage 3: Aftrekbaarheid kosten en btw Over de auteur Trefwoordenregister